Welk tarwezetmeel past bij jouw rantsoen?

Twan Leijten

Nutritionist brijvoer

10 juli 2023
-
3 minuten

Varkensbedrijven die bijproducten voeren, maken veelal gebruik van tarwezetmelen (TZM). Op de markt zijn verschillende tarwezetmelen beschikbaar. Om daaruit voor jouw bedrijf een goede keuze te kunnen maken, hebben we als Brijteam een overzicht samengesteld met de belangrijkste kenmerken en aandachtspunten.

Veel verschil in kwaliteit

Tarwezetmeel ontstaat bij de winning van zetmeel en glucose uit tarwe en wordt gebruikt in de humane en technische industrie. Wanneer tarwe wordt gemalen komen bloem en tarwegries vrij. De bloem wordt gemengd met water en vervolgens worden de gluten en het zetmeel gescheiden. In het overgebleven raffinage-water blijven nog kleine zetmelen, eiwitten en vezels achter. Dit raffinage-water wordt tarwezetmeel genoemd. Bij elke leverancier verloopt dit proces echter anders, waardoor er veel verschillende soorten kwaliteit tarwezetmelen op de markt verkrijgbaar zijn.

Overzicht van tarwezetmelen en hun eigenschappen

Het aanbod van dit jaar

Vanaf de nieuwe tarweoogst komt er vanuit Krefeld (Duitsland) een nieuwe tarwezetmeelstroom vrij. Het gaat naar verwachting om zo’n 250.000 ton op jaarbasis. Cargill in Bergen op Zoom gaat naar schatting 100.000 ton tarwezetmeel per jaar verwerken in de Bio-ethanol industrie. Deze hoeveelheid verdwijnt dus van de markt en daar komt tarwegistconcentraat voor terug. Netto komt er dus 150.000 ton extra tarwezetmeel op de markt. Dit gaat mogelijk effect hebben op de prijs.

Aangezuurd tarwezetmeel

Na productie fermenteert tarwezetmeel met behulp van melkzuurbacteriën verder tot een constant product met een pH van circa 3,5. Bij een hoge pH (>4,0) is de kans op gisten en droge stofverlies groter. De fermentatie door melkzuurbacteriën duurt redelijk lang en daarom is de pH langere tijd boven de 4,0. Sommige stromen worden daarom in de fabriek aangezuurd (meestal anorganisch zuur) om de pH snel onder de 4,0 te krijgen en zo kans op gisten en droge stofverlies te minimaliseren. Tarwezetmelen die zijn aangezuurd hebben daardoor een lager risico op gisting en worden over het algemeen constanter geleverd. Tarwezetmelen die niet zijn aangezuurd, zijn volledig na-gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Als dat proces goed is verlopen, zit er veel melkzuur in het product en dat is natuurlijk positief.

Een lichter tarwezetmeel heeft gemiddeld een betere verteerbaarheid.

Twan Leijten

Nutritionist brijvoer

Lichte kleur: goede verteerbaarheid

Om het droge stofpercentage van het tarwezetmeel te verhogen en zo de transportkosten te verlagen, wordt het voor een deel ingedampt. Hierbij wordt het tarwezetmeel verhit, zodat een deel van het water verdampt. Door de toegevoegde warmte vindt een Maillard-reactie plaats. Dat is een reactie die een binding vormt tussen de aanwezige suikers en eiwitten en geeft een bruine kleur aan het product. De binding tussen de suikers en eiwitten is niet te verteren door een varken, dus gaat de verteerbaarheid van de suikers en eiwitten omlaag. Hoe meer het tarwezetmeel is verhit, hoe meer suikers en eiwitten aan elkaar verbonden zijn en hoe donkerder de kleur. Vergelijk het verschil in kleur tussen verschillende leveringen om iets te kunnen zeggen over de verteerbaarheid van het eiwit. Een lichtere tarwezetmeel heeft dus gemiddeld genomen een betere verteerbaarheid.

Voor- en nadelen tarwezetmeel

Voordelen

 

  • Hoog in energie
  • Rijk aan zetmeel
  • Goed te gebruiken als stuurvloeistof
  • Positief op smaak (fris zuur)
  • Hoog vervangingspercentage mogelijk

- <30% bij eind vleesvarkens
- <10% bij start vleesvarkens
- <5% bij biggen
- <15% bij zeugen

 

 

Nadelen

 

  • Fermenteert na
  • Kans op doorverzuring
  • Kan veel suiker bevatten

Geschikt als voormengsel

Tarwezetmeel is zeer geschikt als drager in een voormengsel met bijvoorbeeld CCM of friet. In het voormengsel worden dan twee zetmeel bronnen met elkaar gemengd, dat is beter dan een zetmeelrijk product met een eiwitrijk product. Als er gisting optreedt in een voormengsel met veel eiwit, zal er veel eiwit verloren gaan. In een voormengsel is het risico op gisting vlak na het aanmaken groter door een verhoogde pH. Een bijkomend voordeel van een voormengsel met tarwezetmeel is dat er melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Door de hogere pH kunnen deze zich verder ontwikkelen, waardoor er nog meer melkzuur wordt gevormd.

Over de auteur

Twan Leijten

Nutritionist brijvoer

Twan Leijten is lid van het Brijteam van De Heus. Met zijn uitgebreide kennis van bijproducten en ervaring op de bijproductenmarkt maakt hij brijvoerrantsoenen op maat om klanten optimaal te laten presteren.