Niet met je eten spelen! Of juist wel?

20 oktober 2022
-
3 minuten

“Niet met je eten spelen”; het is een waarschuwing die kinderen vaak horen aan de keukentafel. Toch is spelen met je eten dé manier om te leren eten, verteren en verveling tegen te gaan. Daarnaast geeft het ook nog nu!ige voederwaarde. Voor biggen zijn deze eigenschappen nu gebundeld in twee verrijkingsvoeders die in combinatie met het bestaande biggenvoer versterkend werken op voeropname en afleiding. Bovendien zorgt het er in combinatie met een vast object voor dat er voldaan wordt aan de voorgeschreven regelgeving binnen de EU en het Beter Leven-concept. Door het unieke productieproces zijn de verrijkingsproducten veilig en gegarandeerd vrij van enterobacteriën, zoals salmonella en E. Coli.

Speciaal voor zogende biggen

Voor nieuwsgierige jonge biggen is er een prestarter ontwikkeld in de vorm van een extra grote korrel (Baby Big XL). Jonge biggen beginnen in de kraamstal met eten uit nieuwsgierigheid en aantrekkelijkheid en minder snel vanuit behoefte. De behoefte wordt immers grotendeels ingevuld door het drinken bij de zeug. Door deze grote korrels te combineren in het voerbakje met je huidige Premium Biggenvoer krijg je een combinatie van grote korrels en kleinere, makkelijk opneembare korrels. Door het verschil in formaat wordt de nieuwsgierigheid van de big optimaal gestimuleerd. Hierdoor zullen de biggen vaker de voerbak bezoeken en voer opnemen.

Extra grote korrel

Door het unieke formaat valt de grote korrel van de Baby Big XL niet zomaar door het rooster. Hierdoor wordt het spelen en ontdekken van vast voer vergemakkelijkt. Door spelenderwijs met de Baby Big XL om te gaan leren biggen eten, kauwen en verteren terwijl ze samen aan het spelen zijn. Hierdoor zullen alle biggen in aanraking komen met vast voer, ook de big die geen interesse toont in de voerkom. Dit stimuleert de interesse en gewenning aan vast voer voor alle biggen in de toom. Het resultaat: alle biggen nemen meer voer op, zowel de Baby Big XL als jouw huidige Premium Biggenvoer. Doordat de biggen voor het spenen meer voer opnemen, starten ze na het spenen ook beter op met een hogere voeropname. Jong geleerd is oud gedaan!

Grondstoffen speciaal voor jonge biggen

Net zoals alle Premium biggenvoeders is de Baby Big XL, ook volledig voorzien van veilige grondsto!en voor de jonge big. Dit zorgt ervoor dat het biggenvoer van constante hoge kwaliteit is en dat het voorspelbare resultaten oplevert. Daarnaast doorlopen de biggen door de optimale opname van hoogwaardig voer het speenproces makkelijk en gezond.

''De biggen spelen met de grote Baby Big XL korrel die niet door het rooster valt.''

Goede darmontwikkeling

Zeugenmelk voorziet het voorste gedeelte van de darm van energie en draagt bij aan de vroege ontwikkeling van de microbiota (darmflora). De hokverrijkingskorrels en Premium biggenvoer stimuleren de vertering en microbiota in het achterste gedeelte van de darm. Hierdoor went de big zo vroeg mogelijk aan vast voer. De big heeft hierdoor een voorsprong bij het spenen.

Ook voor gespeende biggen

Het spenen van biggen brengt stress met zich mee. In een stressvolle situatie zonder afleiding kan ongewenst gedrag ontstaan. BigXplore is een grote korrel die specifiek ontwikkeld is voor gespeende biggen. Deze korrel zorgt met zijn afwijkende, grote verschijningsvorm voor verrijking en afleiding in het hok. De samenstelling is afgestemd op de gewijzigde nutritionele behoeften van de gespeende big. Zo zorgen de juiste vezels voor een verzadigd evoel en versterken aminozuren en antioxidanten het immuunsysteem. Bovendien werken ze stress verlagend. Daarnaast stimuleert het de voeropname van het reguliere voer en zorgt het voor een betere darmwerking. Grote voordelen voor een grote korrel.

Hokverrijking tegen ongewenst gedrag

Om tegemoet te komen aan de exploratiebehoefte van biggen en om ongewenstegedragingen, zoals staart- en oorbijten te voorkomen, is het van belang om hokverrijking aan te bieden. Uit praktijkproeven blijkt dat er een duidelijk afname te zien is van het aantal verwondingen bij de inzet van verrijkingsbrokken. Daarnaast blijkt dat de verrijkingsbrokken in de eerste week na het spenen ook een positieve invloed hebben op de mestconsistentie.