Hoe zorg je voor het juiste gewicht op het aflevermoment?

Sjouke Hoekstra

Specialist vleeskuikens

23 juni 2023
-
4 minuten

Het op het juiste gewicht afleveren van je (concept) vleeskuikens is van groot belang voor je afnemer. Het sturen van de voeropname is maatwerk omdat de omstandigheden op ieder bedrijf anders zijn. We geven je enkele tips waarmee je, binnen de kaders van een concept, de groei kan sturen zodat de kuikens op het einde van de ronde het juiste eindgewicht hebben.

Uitgangssituatie

Aan het begin van de ronde is het van belang om te weten wat de herkomst is van de kuikens. Zijn ze afkomstig van jonge moederdieren, dan zullen de kuikens waarschijnlijk minder hard groeien. Daarnaast kan de voeropname afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Bij warm weer is de voeropname bijvoorbeeld wat minder. Hier kan je op anticiperen.

Cumulatieve voeropname geeft inzicht

De cumulatieve voeropname per dier per dag geeft veel inzicht. Hiermee kan een voorspelling gemaakt worden van het eindgewicht van de kuikens. Door dit te volgen kan je, indien nodig, tijdig de voeropname sturen. Ook het tussentijds wegen van de kuikens en het volgen van de voeropname geeft inzage en laat zien of de kuikens te hard of juist te traag groeien.

Voeropname stimuleren of juist remmen?

De groeisnelheid van de kuikens kan voor een deel gestuurd worden met voer. Groeien de kuikens te snel? Schakel ze dan iets eerder over op de volgende voerfase. Daarmee verlaag je de eiwitopname. Het is ook mogelijk om het tarwepercentage te verhogen ten opzichte van het voeradvies. Ook hiermee verlaag je het aandeel eiwit in het voer. Een nadeel van het bijvoeren van tarwe is dat de voederconversie wat slechter wordt. Wil je de groei van de kuikens juist stimuleren, dan kan je iedere voerfase wat langer doorvoeren en juist iets minder tarwe verstrekken. Ook de structuur van het voer is van invloed op de voeropname. Een kruimel remt de voeropname en een korrel verbetert juist de voeropname.

Sturen met licht

De voeropname stimuleren of remmen kan ook met licht. 1-Ster Beter Leven-kuikens zitten minimaal acht uur aaneengesloten in het donker en volgen een minimum lichteis van 20 lux daglicht. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om met licht te sturen. De voeropname van de kuikens kan geremd worden door de donkere periode langer te maken. Door de lichtsterkte tijdens de lichtperiode af te bouwen, worden de kuikens rustiger en gaan ze tijdelijk wat minder eten. Op een zonnige dag kan het daglicht afgeschermd worden. Hierdoor voldoe je wel aan de minimum daglichteis van 20 lux, maar zorg je toch voor minder lichtintensiteit in de stal. De daglichtlamellen kunnen ook automatisch gestuurd worden via een luxmeter in de stal. Is het te licht in de stal? Laat dan het kunstlicht overdag gewoon uit. Dat scheelt ook in de kosten.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar wat De Heus voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze vleespluimveespecialisten!

Over de auteur

Sjouke Hoekstra

Specialist vleeskuikens

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.