Hypermoderne fabriek Nijkerk: Nieuwe maal-menglijn voor legvoer

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

19 oktober 2017
-
2 minuten

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de fabriek in Nijkerk het mooiste structuurvoer van alle legmeelfabrieken van De Heus had. Maar de ontwikkelingen in de diervoedersector gaan snel en dus was het tijd om ook de fabriek in Nijkerk weer op niveau te brengen.

De lat ligt hoog

In 2013 is de fabriek in Maasbracht compleet gestript en opnieuw opgebouwd met de meest moderne technieken en technologieën. Na deze grondige renovatie kregen ook de fabrieken in Ravenstein en Sneek een uitgebreide renovatie. We hebben deze investeringen gedaan, omdat we de lat voor de structuur van ons legvoer steeds hoger leggen.

Ideale deeltjesgrootte

Uiteraard kon Nijkerk niet achterblijven en dus is ook deze fabriek grondig onderhanden genomen. De modernisering is uitgevoerd in de periode tussen half juni en eerste helft juli van 2017. Daarbij is er, net als in onze andere fabrieken, gebruik gemaakt van de combinatie voorzeven-walsen-zeven-walsen en nog een laatste fractie via de hamermolen. Met behulp van deze technieken kunnen we nu de grondstoffen weer tot de ideale deeltjesgrootte verkleinen.

Onbehandelde hennen

De forse investeringen zijn mede ingegeven door de ontwikkelingen in de legpluimveehouderij. Waar onbehandelde hennen in de reguliere pluimveehouderij voorheen een uitzondering waren, is dat nu volledig omgedraaid. In de opfok is inmiddels ongeveer 95% van de hennen onbehandeld. De afgelopen twee jaar heeft De Heus samen met haar klanten veel geleerd over het houden van onbehandelde hennen. Vijf jaar terug hadden velen nog het idee dat hennen met een hele snavel de voerbak gemakkelijker leeg konden eten. Inmiddels weten we dat het omgekeerde het geval is en dat onbehandelde hennen de voerbak juist moeilijker leegeten.

Selectief eetgedrag

Een hen met een hele snavel kan ook gemakkelijker de grove delen weg eten. Er is in dat geval sprake van selectief eetgedrag. Bij selectief eetgedrag is het rantsoen voor de hennen uit balans. De dieren die de grove delen als eerste eten, krijgen wel voldoende energie binnen, maar veel minder eiwit, vitaminen en Onbehandelde hennen De forse investeringen zijn mede ingegeven door de ontwikkelingen in de legpluimveehouderij.

Waar onbehandelde hennen in de reguliere pluimveehouderij voorheen een uitzondering waren, is dat nu volledig omgedraaid. In de opfok is inmiddels ongeveer 95% van de hennen onbehandeld. De afgelopen twee jaar heeft De Heus samen met haar klanten veel geleerd over het houden van onbehandelde hennen. Vijf jaar terug hadden velen nog het idee dat hennen met een hele snavel de voerbak gemakkelijker mineralen, omdat deze vooral in de fijne fractie zitten. De uitdaging voor De Heus is om ervoor te zorgen dat selectief eetgedrag tot een minimum wordt beperkt. Dat betekent: homogeen voer.

Voerlijn Hele Snavels

De Heus heeft de afgelopen jaren zowel voor het opfok- als legvoer een aparte HS-voerlijn (= Hele Snavel) ontwikkeld. Op termijn zullen deze HS-voersoorten geïntegreerd worden in het standaard assortiment. Op niet al te lange termijn zullen alle opfok-leghennen onbehandeld zijn en voegt deze aparte voerlijn qua naamgeving (HS) niets meer toe. Met de recente investeringen zijn de legvoerfabrieken weer allemaal toekomstbestendig en kan De Heus haar klanten blijven voorzien van hoogwaardig kwaliteitsvoer voor het behalen van goede technische en financiële resultaten in de pluimveehouderij.

Meer weten?

Neem hier contact op met onze legpluimvee specialisten
Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

Wil je meer weten over de voordelen van onze fabriek in Nijkerk?