Nieuwe hygiënelijn voor (groot) ouderdieren

Jan Jonkers

Productmanager vleespluimvee

21 september 2023
-
5 minuten

In de zomer van 2023 is de nieuwe hygiëneproductielijn, oftewel toastlijn, van De Heus in Nijkerk in gebruik genomen. Hiermee is gekozen voor de gouden standaard op het gebied van kiemreductie. Dit voer is bestemd voor grootouderdieren en moederdieren in de vlees- én legpluimveekolom. Het voer is ook veilig genoeg voor de zuivere lijnen van overgrootouderdieren.

Vraag vanuit de markt

“De aanleiding voor De Heus om te investeren in deze nieuwe hygiënelijn is de vraag vanuit de pluimveesector naar veilig voer,” vertelt productmanagervleespluimvee Jan Jonkers. “De afnemers waar we het voer voor produceren, stellen erg hoge eisen aan het voer. Het moet niet alleen op een hoge temperatuur worden verhit, het moet ook voldoende lang verhit worden.”

Hittebehandeling

Jan: “Voor moederdierenvoer was het gebruik van formaldehyde lang de standaardmethode, maar dit additief is inmiddels verboden. Daarom zijn we destijds overgegaan op het toepassen van zuren in de voeders in de fabrieken waar we nog niet konden toasten. In onze productielocatie in Sneek wordt het voer voor grootouderdieren echter al jarenlang getoast.”

Vrijstaande productietoren

“Om extra veilig voer te kunnen produceren besloten we om naast onze bestaande voerfabriek in Nijkerk een nieuwe vrijstaande productietoren met een eigen hygiënelijn te bouwen,” vult productmanager legpluimvee Florian van der Hoeven aan. “En dat is uniek in Europa. Meestal wordt een verhittingslijn in een bestaande fabriek gebouwd. Maar wij wilden de lat nog hoger leggen.”

Legpluimvee team

Wat komt er allemaal bij kijken?

Gijs Spruijt, plantmanager van de productielocatie in Nijkerk, legt uit hoe het nieuwe productieproces eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken om werkelijk veilig voer te kunnen produceren. “Het malen en mengen van de grondstoffen gebeurt in de bestaande productielocatie en wordt naar de nieuwe toastlijn getransporteerd die ernaast is gebouwd. Dit transport is de enige verbinding met de bestaande fabriek.”

"Veilig voer is van belang voor de hele productiekolom."

 

Long time conditioner

“Het meel gaat vervolgens naar een conditioner waar we stoom toevoegen om het product te verwarmen. Is het product op de juiste temperatuur, dan gaat het naar de long time conditioner waar het gedurende langere tijd op hoge temperatuur wordt gehouden. Om dit te realiseren worden de mantel van de conditioner en de Long Time Conditioner met stoom verwarmd. De temperatuur en verblijftijd wordt per recept bepaald en wordt afgestemd op het aangegeven protocol van iedere afnemer. Het hele proces wordt overigens altijd geregistreerd en is achteraf per order inzichtelijk.”

Condensvrij

“Na het verhitten valt het meel in de dubbeldecks koeler waar het een aantal minuten op het bovendek ligt. Daarna gaat het, tot het voldoende is afgekoeld, naar het onderdek. Er wordt met buitenlucht gekoeld die via een Hepa-filter en warmtewisselaar geconditioneerd de koeler wordt ingevoerd.”

Zuren via de coater toevoegen

“Na het koelproces gaat het product via een coater naar de opslagcellen. In de coater vindt een mengstap plaats en worden enzymen en zuren toegevoegd. De nieuwe installatie biedt naast de productie van verhit meel ook de mogelijkheid om dit product in korrel of kruimelvorm af te leveren.”

Vleespluimvee team

Operators en chauffeurs hebben cursussen gevolgd zodat ze volgens de gestelde protocollen kunnen werken en veilig voer kunnen produceren en afleveren

Jarenlange ervaring in Sneek

“Maar met alleen het verhitten en aanzuren zijn we er niet,” vervolgt Gijs zijn uitleg. “Om iedereen op de juiste manier te laten werken, hebben we cursussen georganiseerd voor de operators, chauffeurs, afdeling kwaliteit en enkele pluimveespecialisten om de noodzaak van alle maatregelen uit te leggen. Een van de afnemers legde het belang van salmonellavrij voer uit en verklaarde daarmee de reden van de investeringen door De Heus. Bij het hele proces hebben we ook veel contact gehad met onze ervaren collega’s in Sneek waar we al jarenlang GPS-voer produceren.”

Heel veel monsters genomen

Florian van der Hoeven: “Maar voordat we voer konden gaan leveren aan onze klanten uit deze nieuwe productielocatie, hebben we heel veel monsters genomen. We wilden eerst precies weten wat de status was van ieder onderdeel van het productieproces. En daar blijft het niet bij. Het is de bedoeling dat we monsters nemen van alle orders die we wegladen. En maandelijks gaan we de hele lijn bemonsteren; als het meel de GPS-toren binnenkomt, na elke verhittingsstap, na het koelen, na de opslag, na de bulkbelading etc. We doen dit overigens ook regelmatig in onze andere fabrieken, maar hier ligt de frequentie nog hoger.”

Gijs Spruijt, plantmanager van onze productielocatie in Nijkerk

We geloven in de sector

“We hebben flink geïnvesteerd, omdat we geloven in de pluimveesector,” besluit Jan Jonkers. “We zijn eigenlijk wel trots op onze tweede hygiënelijn. We noemen het intern regelmatig ‘het neusje van de zalm’ omdat we bij het ontwerp en de bouw over werkelijk alle details hebben nagedacht om veilig voer te kunnen produceren voor de hele pluimveekolom.”

Maatregelen en procedures op een rijtje

Om besmetting van het voer tijdens de productie en het afleveren te voorkomen moeten onze medewerkers zich aan heel veel procedures houden.

 

  • Iedereen die de nieuwe productietoren in gaat moet zich omkleden in de hygiënesluis.
  • Je kan alleen via een automatische tourniquetdeur, na ontsmetting van de handen, de fabriek in. Alleen de procesoperators en de technische dienst mogen de productietoren in. Deze wordt niet opengesteld voor andere bezoekers.
  • Er is een eigen bedieningskamer en werkplaats, zodat ook het gereedschap gescheiden blijft.
  • De speciaal aangewezen bulkwagens moeten 48 uur stil hebben gestaan en in- en uitwendig schoon zijn gemaakt voordat we ze mogen vervoeren naar klanten met grootouderdieren.
  • De chauffeurs, die speciaal getraind zijn voor deze transporten, mogen thuis geen pluimvee hebben. Alles is erop gericht om besmetting te voorkomen.
Over de auteur

Jan Jonkers

Productmanager vleespluimvee