Zo kun je de Co2-emissie op jouw melkveebedrijf sturen

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

18 april 2023
-
4 minuten

Nagenoeg alle zuivelverwerkers hebben het terugdringen van broeikasgas-emissie op de agenda staan. Een aantal partijen heeft dit ook al verwerkt in het uitbetalen van de melk. Reden genoeg om eens goed te kijken naar wat het is en hoe je hierop kunt sturen.

Emissie per liter melk

Die totale optelsom van emissies word­­­t gedeeld door het aantal liters melk om de emissie per liter melk te bepalen. Dus als je de emissie met 10% zou weten te verlagen, maar de melkproductie zakt daardoor met 10%, dan blijft de emissie per liter melk gelijk. Wil je dus ergens je emissie reduceren; dan is het noodzakelijk dat de geproduceerde liters op peil blijven, of dat je meer liters aflevert met dezelfde input. Dit verdunt namelijk de emissie per liter melk.

Met efficiëntie en vakmanschap naar een lagere CO2 -footprint

De CO2-footprint van je bedrijf vind je op de Milieu & Klimaat-pagina van het Kringloopwijzerrapport. Hier is te zien dat de CO2-footprint voor ongeveer de helft bepaald wordt door de emissie uit pensfermentatie. De basis van een goede melkproductie ligt in het ruwvoer. Het verhogen van de ruwvoerkwaliteit is een lastige, maar effectieve manier om de emissie per liter melk te reduceren. Jonger maaien zorgt voor een lager NDF en een hoger VEM in het kuilgras. Dit reduceert de hoeveelheid geproduceerd methaan in de pens. Als deze kuilen goed benut kunnen worden, zorgt het daarnaast ook voor extra liters melk, zonder al te veel extra input van CO2. Hetzelfde geldt voor maiskuilen; hoger zetmeel en lager NDF pakken positief uit om de methaanproductie te drukken. Een andere maatregel is om de levensduur van je veestapel te verhogen, waarbij er dus minder jongvee opgefokt hoeft te worden. Ook het opwekken van groene stroom pakt natuurlijk positief uit op dit kengetal.

Voer voor de beste benutting en de meeste liters melk

De CO2 -aanvoer uit mengvoer is op veel bedrijven een forse aanvoerpost. Het is belangrijk om een passend krachtvoeder te kiezen voor je bedrijf; het voer dat zorgt voor de beste benutting van je ruwvoer en de meeste liters melk produceert. Wij hebben de afgelopen maanden kritisch gekeken naar hoe we binnen ons assortiment de footprint kunnen verlagen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Een bewuste grondstofinkoop en een goede formulering zijn hier onderdeel van. Zo hebben we een assortiment gecreëerd met een lage footprint per kilogram voer. Door hiermee het ruwvoer optimaal te benutten is er een goede route naar een lage CO2 -footprint. Informeer bij je rundveespecialist naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Dit artikel is mede-geschreven door adviseur ruwvoer- en mineralenmanagement Erik van Bekkum en Productmanager rundvee René Knook.

Over de auteur

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

Arnee Korevaar is mede-auteur van dit artikel. Heb je nog vragen? Stuur een mail of bel via 06-11716429.