Grove en fijne delen in het varkensvoer essentieel

07 juli 2020
-
3 minuten

Er wordt al jaren gehamerd op het belang van voedingsvezels voor mensen, maar voor varkens zijn voedingsvezels minstens zo belangrijk. Er is op dat vlak voor veel varkenshouders nog veel winst te behalen. Maar wat zijn voedingsvezels nu precies en waarom is het belangrijk dat er fijne en grove delen in het varkensvoer zitten?

Wat zijn vezels precies?

Voeding bestaat uit verschillende fracties: eiwitten, vetten, koolhydraten, as en vocht. Voedingsvezels vallen, samen met suiker en zetmeel, onder de groep koolhydraten. Van de groep koolhydraten zijn voedingsvezels de stoffen die niet in de dunne darm verteerd worden en onverteerd in de dikke darm terechtkomen.

Verteerbare vezels in varkensvoer

Vezels kunnen in de dunne darm dus niet verteerd worden, maar bacteriën in de dikke darm kunnen bepaalde vezels wel verteren. Dit heet fermenteren. De goede micro-organismen in de darmen reageren op de toevoer van vezels door in aantal toe te nemen en de fermentatieactiviteit te verhogen. Hierbij komen geleidelijk bepaalde energiestoffen vrij, zoals boterzuur. Deze leveren onder andere een bijdrage aan het energiemetabolisme en de darmgezondheid. Het geleidelijk vrijkomen van deze energie zorgt voor een langere energievoorziening na de voeropname en dat zorgt weer voor rust.

Niet-verteerbare vezels in varkensvoer

Niet alle vezels kunnen worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm. De niet-verteerbare vezels gaan door het darmkanaal en verlaten uiteindelijk het lichaam. Deze vezels worden ook wel inerte vezels of inerte koolhydraten genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat deze vezels overbodig of niet nuttig zijn. Dit komt doordat ze de darmbewegingen stimuleren en langer een vol gevoel geven. Dit zorgt voor minder gulzig eetgedrag en dus een meer regelmatige voeropname. Daarnaast krijgen pathogene bacteriën minder de mogelijkheid om zich aan de darmwand te hechten. Niet verteerbare vezels hebben dus zeer zeker ook een belangrijke functie.

Varkens nemen fijngemalen grondstoffen beter op

Grondstoffen voor diervoeding worden normaal gesproken allemaal fijngemalen. Dit zorgt er namelijk voor dat nutriënten beter opgenomen kunnen worden en de dieren beter presteren. Maar het fijnmalen van vezels heeft tot gevolg dat ze grotendeels hun positieve werking verliezen. Met volledig fijngemalen voer kan het maag-darmgestel, en daarmee het varken, dus niet optimaal presteren.

Verteerbare vezels werken prebiotisch

Verteerbare vezels hebben een prebiotische werking. Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Hieraan worden gunstige gezondheidseffecten toegeschreven. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar dus ook voor varkens.
 

Hoe meer vezels des te beter?

Het is goed om te realiseren dat vezels weinig voederwaarde hebben, dat er grote verschillen bestaan tussen vezelsoorten en dat ze zich niet allemaal gelijk gedragen in de darmen. Te weinig voedingsvezel is niet goed voor de gezondheid en resultaten, maar te veel voedingsvezel is ook niet goed en zal zorgen voor slechtere resultaten. We moeten dus de perfecte balans toepassen.

De juiste balans

Varkensvoer is bedoeld om de dieren gezond te houden én hard te laten groeien. Voor een goede maag-darmwerking en een efficiënte benutting van het voer is het daarom belangrijk om de eiwitten en een groot deel van de zetmeelfractie fijn te malen en de vezelrijke grondstoffen deels wat grover te houden.

Oplossing: Matrix-wals-technologie

Met Matrix-wals-technologie kunnen we de eiwitrijke, zetmeelrijke en vezelrijke grondstoffen elk in hun eigen verhouding fijnmalen, of wat grover laten. Dit verandert niets aan de inhoudelijke samenstelling van het voer, maar verandert wel de fysieke eigenschappen. En dat heeft zeer positieve gevolgen voor de maag- en darmgezondheid en de algemene gezondheid van het varken. Met de investering in deze nieuwe technologie kunnen we er nu nog beter voor zorgen dat hoogproductieve zeugen nog fitter worden en daardoor nog beter kunnen presteren.