Dit kun je doen tegen een ILT-infectie bij pluimvee

Gerald Top

Specialist legpluimvee

28 december 2022
-
2 minuten

ILT is een veelvoorkomend probleem in de pluimveehouderij. Vooral in gebieden met een hoge pluimveedichtheid. Vaccinatie kan een oplossing zijn, maar in veel gevallen is het juist de oorzaak van het probleem.

ILT (Infectieuze laryngotrachitis) is een acute, zeer besmettelijke virale ademhalingsziekte bij kippen die wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Het beïnvloedt voornamelijk de bovenste luchtwegen. Een ILT-infectie komt voor bij vogels ouder dan 21 dagen.

Grote economische gevolgen

ILT is in veel landen een regelmatig terugkerend probleem. Het veroorzaakt economische verliezen als gevolg van verminderde voer- en wateropname, groeiachterstand, verhoogde sterfte en daling van de eiproductie. De uitval kan oplopen tot 50% en is meestal te wijten aan een vernauwing of verstopping van de luchtpijp door bloed of slijm. Het herstel duurt gemiddeld twee weken. Koppels die besmet zijn met veld- of vaccinvirussen zijn levenslang drager. Het latente virus kan onder stressvolle omstandigheden worden gereactiveerd.

Belang van goede hygiëne

Het ILT-herpesvirus is extreem gevoelig voor temperatuur en ontsmettingsmiddelen. Niettemin kunnen vaccin- of veldvirussen enige tijd levensvatbaar blijven in inerte (inactieve) of biologische materialen zoals kleding, eierschalen, huid en haar van mensen of kippenmest. Het bestrijden van het virus moet dus gericht zijn op het voorkomen van de overdracht van virussen van gevaccineerde of eerder geïnfecteerde koppels naar niet-gevaccineerde koppels.

Vaccinatie is de oplossing en soms de oorzaak

Vaccineren kan een cruciaal en belangrijk hulpmiddel zijn, maar als het vaccinvirus zich vermenigvuldigt in niet-gevaccineerde vogels kan het virus toenemen in virulentie. Virulentie is een maat voor de hoeveelheid schade die een virus aanricht in de gastheer. Als de virulentie toeneemt wordt het risico dat het dier ziek wordt, of de schade die het aanricht, groter. Zo kan uiteindelijk een echte klinische uitbraak van ILT ontstaan.

Levende verzwakte virusvaccins

Er zijn twee soorten levende verzwakte virusvaccins (toepassing via oogdruppels):

  • Afkomstig van kippenembryo's
  • Afkomstig van weefselkweek 

Vaccins die afkomstig zijn van kippenembryo’s zijn momenteel de enige die in de EU zijn gelicentieerd. Deze vaccins geven een betere bescherming dan de vaccins die afkomstig zijn van weefselkweek. Ze zijn echter ook riskanter, omdat ze een grotere kans hebben om zich terug te ontwikkelen van een verzwakt virus naar een virulent virus.

Recombinante vaccins

Bij recombinante vaccins is een stukje vreemd DNA ingelast. Hierdoor zijn deze vaccins het veiligst. Er bestaat namelijk geen mogelijkheid om het virus te verspreiden van gevaccineerde naar niet-gevaccineerde koppels. Bovendien veroorzaken ze geen nadelige ent-reacties. Ze geven een meer dan aanvaardbare bescherming bij kuikens tot aan de slachtleeftijd. Bij pluimvee dat langer aanwezig is op een bedrijf, zoals legkoppels of ouderdieren, is de bescherming vaak onvoldoende. Voorbeelden van recombinante vaccins zijn:

  • Marek HVT-LT
  • Pokken-LT

Het belang van een combi-aanpak op maat

Aangezien er geen perfecte vaccins zijn, is het van cruciaal belang om goede hygiënemaatregelen te combineren met een juiste vaccinatieaanpak. De gecombineerde aanpak moet echter worden afgestemd op de lokale omstandigheden. Het is belangrijk om het gebruik van vaccins afkomstig van kippenembryo’s zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier wordt een ent-reactie en het risico op ernstige uitbraken bij onbeschermde koppels voorkomen.

De symptonen van een ILT-Infectie

  • Conjunctivitis (oogontsteking), tranende ogen, verstopte holtes in de kop waardoor de kop vaak gezwollen oogt;
  • Hoesten, niezen, gestrekte nek, moeizame ademhaling, piepende ademhaling en hoofdschudden;
  • Bloederig slijm/snot op de wanden van het huisvestingsysteem bij de ernstige gevallen.
Vraag onze specialisten naar aanvullende informatie
Over de auteur

Gerald Top

Specialist legpluimvee

Wil je meer weten over dit artikel dat door onze pluimvee dierenarts is geschreven? Neem dan contact met me op.