Varkensbedrijf Veldhuizen uit Renswoude

Fitte zeugen zorgen voor voldoende en goede biest.

Het bedrijf

Op het bedrijf van Wim Veldhuizen in Renswoude zijn 500 TN70-zeugen en 4.200 vleesvarkens (Tempo eindbeer) aanwezig. Het bedrijf is deelnemer aan het VOB-concept en wordt gerund door Wilbert en Robbert. Ze werken met een bedrijfsplan waarin duidelijke doelstellingen zijn geformuleerd. Om deze te realiseren is de biestmonitoring van De Heus voeders toegepast.

Fitte, ontspannen zeugen

Om de doelstellingen te kunnen realiseren, moeten de zeugen fit en gezond zijn. Daar geven ze veel aandacht aan. Het is dan ook een mooi gezicht wanneer de zeugen zo lekker rustig en ontspannen in het kraamhok liggen vlak voor het werpen.

Smeuïge mest rondom werpen

Het is belangrijk dat de mest rondom het werpen smeuïg is. Grove vezels leveren daar een belangrijke bijdrage aan. De Heus zorgt voor de juiste vezelfractie met behulp van de speciale Matrix-wals-technologie. De vezels zorgen daarnaast ook voor een goede maag- en darmgezondheid.

Je ziet gewoon dat de grove vezels goed zijn voor de smeuïge mest.

Vitale biggen

Er worden vitale uniforme biggen geboren. Op het bedrijf wordt meteen de Premium Lacto met geschoonde granen toegepast. Dit voer wordt 3x daags gevoerd rondom het werpen. Het geboorteproces verloopt vlot. De geboren biggen zijn hierdoor vitaler en zullen sneller naar de uier gaan.

Biestmonsters

Na geboorte van het eerste big wordt er een biestmonster genomen om de kwaliteit van de biest te bepalen. Met de informatie die dit oplevert kunnen ze gerichter te werk gaan om de doelstellingen van het bedrijfsplan te realiseren.  

Naast de kwaliteit van de biest en de hoeveelheid, is het ook belangrijk dat de biest vlot beschikbaar is voor de biggen.

Het meten van de biestkwaliteit

Het testen van de biestkwaliteit gebeurt met een BRIX-meter. Door een druppel biest op de BRIX-meter te leggen kan de brekingsindex bepaald worden. Op basis daarvan kun je zien wat de kwaliteit van de biest is.

Uitslag van de biestmeting

Alle genomen biestmonsters worden met de Brix-meter getest. De uitslag wordt per monster samen met diverse gegevens van de zeug genoteerd. Ook wordt er een mengmonster gemaakt van alle individuele biestmonsters. Deze wordt op het laboratorium geanalyseerd op voedingswaarde. De gegevens worden daarna verwerkt tot een overzichtelijk rapport waarin ook de resultaten van de benchmark weergegeven staan.

Voldoende antistoffen

De gegevens in deze grafiek laten zien dat je met de Brix-meter inderdaad de hoeveelheid antistoffen in de biest goed kunt meten. Op de horizontale as staat de brix-waarde (%), op de verticale as de immunoglobine (mg/ml). 

Snel naar de uier

De biggen gaan na het geboorteproces vlot naar de uier om biest op te nemen. De medewerkers Wilbert en Robert werken erg netjes en zorgen dat de biggen niks tekort komen.

Volle buik

Een mooi koppel biggen in het biggennest met de buikjes lekker vol gedronken.

Van biest naar melk

Een goed start is het halve werk. De overgang van biest naar melk verloopt daarna vlot. De biggen ontwikkelen goed en zijn op deze foto ruim een week na het werpen.

Gezond en tevreden

Mooie, gezonde en tevreden biggen die gezamenlijk drinken bij de zeug. Dit komt onder andere doordat de zeugen geleidelijk individueel gevoerd worden.

Mooie biggen

Mooie biggen die bijna klaar zijn om gespeend te worden.

Gezamenlijk de resultaten bekijken

Wim Veldhuizen en Ronald Tibbe van De Heus bekijken gezamenlijk de resultaten die Wilbert en Robert hebben gerealiseerd. De glimlach zegt genoeg...

Vraag ook een Biest-scan aan!

Wil je weten wat de biestkwaliteit van jouw zeugen is?

Aanvragen Of bel Ronald op 06 - 46 153 769

Ronald Tibbe

Verkoopleider Varkens

Varkensbedrijf Veldhuizen uit Renswoude