De Romelko Premium biggenvoerfabriek in Andel

Een kijkje in een heel speciale fabriek

Een speciale fabriek alleen voor biggenvoer

De biggenvoerfabriek in Andel ziet er van de buitenkant misschien niet zo bijzonder uit, maar deze fabriek is uniek in Nederland. Er wordt namelijk alleen maar biggenvoer gemaakt voor jonge biggen in de kraamstal en rondom het spenen. De biggenvoeders voor de oudere biggen worden in de fabriek in Nijkerk en in Veghel geproduceerd.

Gecertificeerde kwaliteit

Alles in de fabriek is afgestemd op het maken van de hoogste kwaliteit biggenvoer. Wij doen dat onder de naam Romelko Premium. Dit is een reeks van opeenvolgende biggenvoeders die allemaal gemaakt zijn volgens dezelfde uitgangspunten en perfect aansluiten op het gangbare biggenvoer uit onze reguliere fabrieken.

Wil je met je studieclub een rondleiding in de fabriek?

Mensen maken het voer

Machines maken geen voer, onze medewerkers maken voer. Ook deze bijzondere fabriek kan alleen haar uitzonderlijke kwaliteit halen doordat de fabriek gerund wordt door vakmensen die weten hoe je biggenvoer maakt. Bedrijfsleider Arie van Zandwijk en teamleider Gerwin den Besten zorgen er met hun team van collega's voor dat alles elke dag perfect verloopt.

Wat wij in deze fabriek doen is een soort 'slow cooking' voor jonge biggetjes.

Arie van Zandwijk

Fabrieksmanager

Geschoonde granen voor een gezonde ontwikkeling

Grondstofkwaliteit is extreem belangrijk voor jonge biggen. We stellen hier dan ook hele hoge eisen aan stellen en we zijn continu op zoek naar verbeteringen. Elk jaar bekijken we uit welke regio in Europa we de granen halen. Om een constante voerkwaliteit te garanderen, leggen we die granen voor de rest van het jaar vast. Bovendien wordt al het graan ook nog eens dubbel geschoond.

Premium kwaliteit

Alleen de beste grondstoffen

De juiste vezels voor gezondheid en groei

Een juiste voerstructuur is belangrijk voor een goede darmontwikkeling van de biggen. De verschillende grondstoffen worden daarom op verschillende manieren verkleind. De eiwitrijke grondstoffen worden zeer fijn gemalen, terwijl een deel van de vezelrijke grondstoffen wat grover blijft. Op de foto is een hamermolen te zien met een automatische zeefwissel.

Hoogwaardige insectenolie

Er worden alleen hoogwaardige oliën en vetten gebruikt in het biggenvoer. Onlangs is er ook weer geïnvesteerd in ons vloeistoffenpark. Daardoor kunnen we ook met insectenolie werken. We zien dat dit hele goede resultaten oplevert bij de biggen. 

Tot op de microgram nauwkeurig voor uniforme tomen

Rechts op de foto zie je het microcomponentenblok. Dit blok bestaat uit kleine, restloze cellen die extreem nauwkeurig afwegen en rechtsreeks in de menger doseren. Dit zorgt ervoor dat iedere korrel biggenvoer exact hetzelfde is.

Centraal aangestuurde fabriek

In de centrale bedieningskamer wordt het hele fabrieksproces aangestuurd. De medewerkers monitoren hier het hele proces: de grondstofinname, het afwegen van de grondstoffen, het doseren van de grote en kleine grondstoffen in de menger met de vloeistoffen en de premixen en daarna het mengen van het geheel tot een homogene massa en als laatste het persen tot korrels.

De binnenkant van de hamermolen

Hier zie je onderaan de zeef en daarboven de hamers aan een as . De hamers slaan bij het ronddraaien net zo lang tegen de grondstoffen totdat deze zo klein zijn dat ze door de zeef kunnen.

Zachte, taaie korrels persen voor optimale vertering

We hebben voor de biggen speciale persen in de fabriek staan om zachte, taaie korrels te persen, zoals deze van 2 mm. Deze korrels kunnen goed opgenomen worden door de biggen en snel oplossen in de maag, zodat verterings-enzymen snel hun werk kunnen doen.

Lekkere verse korrels, daar houden biggen van.

Hier gaat het allemaal om: mooi zachte, taaie korrels. Zo warm uit de pers. Precies goed voor de jongen biggen.

Exact de juiste hardheid

De korrels worden nauwkeurig gecontroleerd op de fysische kwaliteit. Ze moeten precies de juiste hardheid hebben en slijtvast zijn.

Kunstmelk en vloeibare prestarters voor de kleintjes

Voor de allerjongste biggen produceren we hoogwaardige kunstmelk en vloeibare prestarters. Deze zijn uitermate geschikt voor cupsystemen en automatische voersystemen in de kraamstal. Er is voor deze producten in de fabriek een aparte melklijn geinstalleerd. Op de foto zie je de menger van deze lijn.

Leren eten en verteren met Nurse meel

Het voer in deze zak is Nurse meel. Dit voer is bij uitstek geschikt om biggen al heel jong voer op te laten nemen en kan dan ook goed gebruikt worden met cupsystemen en automatische voersystemen in de kraamstal.

Netjes verpakt

De zakken biggenvoer worden nauwkeurig afgewogen en daarna natuurlijk netjes dichtgenaaid, zodat het voer schoon en ongeschonden bezorgd kan worden. 

Op naar een tevreden klant

Romelko premium wordt niet alleen in zakken geleverd, maar ook als bulk. Hier zie je de bulkwagen vol met premium biggenvoer op weg naar een tevreden klant.

Meer weten over Romelko Premium biggenvoer?

Lees meer, of stuur Productmanager Albert een mailtje