Tarwe voeren bespaart voerkosten

01 februari 2010
-
2 minuten

Veel vleeskuikenhouders voeren tarwe aan hun dieren. Kalkoenenhouders doen dit minder vaak. Twee Groningse ondernemers voeren wel tarwe bij en met goed resultaat.

René Eygelshoven en Evert Visscher werken al jarenlang samen. Ze wonen in het hoge noorden, in Holwierde, dichtbij Delfzijl en Uithuizermeeden. Eygelshoven heeft een gespecialiseerd kalkoenenbedrijf met 20.000 dieren en Visscher heeft 5.000 kalkoenen als neventak op zijn akkerbouwbedrijf. Het akkerbouwbedrijf was de aanleiding om tarwe te gaan voeren aan de kalkoenen. ‘Voor de vruchtwisseling teel ik circa 30 ha tarwe’, zegt Visscher. ‘Door tarwe aan mijn kalkoenen te voeren, kon ik mijn eigen product tot waarde brengen.’ Visscher schafte een breker aan en paste de voerinstallatie aan, zodat hij behalve krachtvoer ook tarwe kon verstrekken. Hij kreeg adviezen van De Heus, waaronder een schema om het aandeel tarwe in het voer geleidelijk te verhogen.

Meer verdienen

‘Visscher voerde al een paar jaar tarwe bij, toen ik besloot dat ook te gaan doen’, zegt Eygelshoven. ‘De belangrijkste reden was dat ik verwachtte meer te verdienen, omdat tarwe een goedkoper voer is dan mengvoer. Het eerste jaar was de tarwe nogal duur, maar inmiddels is het gelukkig een stuk goedkoper.'

Met de huidige lage tarweprijs is het voeren van tarwe beslist aantrekkelijk.

De beide kalkoenenhouders pakten de samenwerking gedegen op. Visscher verkocht zijn breker aan een plaatselijke graanhandelaar. Visscher levert hem tegenwoordig het graan en de handelaar bezorgt de gebroken tarwe op afroep, zowel aan Eygelshoven als aan Visscher. Het is belangrijk dat de tarwe goed wordt gebroken: te fijn breken leidt tot een slechte verdeling (ontmenging) in de voerinstallatie en te weinig breken tot een slechte vertering. Dit is te zien aan hele korrels in de mest. Beide kalkoenenhouders zijn te spreken over de gezondheid van de dieren. Met tarwe gevoerde dieren zijn vitaler, vinden ze. Ze hanteren het schema van De Heus. Op acht weken beginnen ze met 10 procent tarwe en dit gaat snel omhoog naar boven de 50 procent. ‘Ik vaar niet blind op het schema, maar kijk ook goed naar dieren’, zegt Eygelshoven. ‘Het mooie van tarwe is dat je kunt sturen in je voeding. Is de mest te dun, dan voer ik iets meer tarwe en is de groei te laag, dan kies ik voor meer krachtvoer.

Nadelen en voordelen

Tarwe voeren heeft nadelen en voordelen. Nadelen zijn dat het mengvoer, eigenlijk een geconcentreerd kernvoer, vanwege onder andere extra mineralen en vitamines, duurder is en dat de voederconversie hoger is. Naast een betere vitaliteit is het belangrijkste voordeel van tarwe het prijsvoordeel. Tarwe is momenteel aanzienlijk goedkoper dan mengvoer. De verdiensten zijn goed. Het financiële voordeel is echter per bedrijf en situatie verschillend. Indien gewenst kunt u bij uw De Heus specialist naar meer informatie vragen. Eygelshoven voert nu alleen tarwe aan de hanen: ‘Mijn eerstvolgende investering is het aanpassen van de voerinstallatie bij de hennen, zodat die dan ook tarwe krijgen.’