Hoe voorkom je lege kraamhokken in december?

23 september 2019
-
3 minuten

Na een warme periode laat de scanner minder bevruchte zeugen zien. Het gevolg laat zich makkelijk raden: lege kraamhokken in december. Verminderde vruchtbaarheid in het najaar is een bekend probleem. De maatregelen zijn bij de meesten bekend en gaan het probleem voor een groot deel tegen, maar het onzichtbare probleem wordt vaak vergeten; mycotoxinen.

Niet alleen een natuurlijk verschijnsel

Dat het afbigpercentage de laatste maanden van het jaar lager is, is een natuurlijk verschijnsel. Aan de ene kant wordt het veroorzaakt door de hogere temperaturen in de zomer, die een lagere voeropname veroorzaken, maar ook zorgen de korter wordende dagen voor een lagere natuurlijke vruchtbaarheid van de zeug. Dit natuurlijke verloop wordt echter in veel gevallen versterkt door ongewenst mycotoxinen in het voer. En dat is op een zeugenbedrijf een onwenselijk situatie.

Lager voeropname

Tijdens warme periodes staat de voeropname in de kraamstal onder grote druk. Het conditieverlies wordt te groot en de vruchtbaarheid neemt daardoor af. Dit kun je tegengaan door mycotoxine-arm premium lactovoer in te zetten. Hierin zitten geschoonde granen verwerkt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de voeropname hoger zal worden, maar ook dat de extra druk op de vruchtbaarheid zal afnemen. Mycotoxinen werken namelijk negatief op de vruchtbaarheid. Door daarnaast te voeren op de minder warme tijdstippen van de dag, de nacht en de vroege ochtend, zal de voeropname extra beteren.

Wanneer je registreert welke dieren het extra zwaar hebben tijdens de kraamperiode, dan kun je ze een verlengde gustperiode geven. In hele warme periodes kun je ook nog voor een speciaaltje kiezen en een hittestress-mix door het voer te laten mengen, of de quick-fit-mix als topdressing inzetten.

Verlichting

Om het effect van de kortere dagen tegen te gaan, moet de zeug ervan overtuigd worden dat de dagen niet korter worden. Dit kan gerealiseerd worden door de zeug extra licht te geven. Met 100 lux op de kop van de zeug kan de dag kunstmatig verlengd worden ten opzichte van de kraamstal en zal de berigheid beter verlopen.

Verandering in de dekstal

De berigheid in warme periode verloopt ook net even anders dan normaal. Het interval spenen - dekken zal oplopen en ook het beste inseminatiemoment zal verschuiven. In de dekstal zal de voeropname ook afnemen. Vooral jonge dieren krijgen meer problemen om hun voerportie op te nemen. Door dekstalvoer met geschoonde granen en veel suikers in te zetten en dat meerdere keren per dag te voeren zal de voeropname hoger zijn.

In kaart brengen

Indien het verloop van de berigheid van de zeug in beeld gebracht wordt, ben je beter in staat om de zeugen uit de moeilijke periode op het juiste te insemineren. Het is goed om de probleemzeugen te kennen voordat het probleem zich aandient. Daarom is het verstandig een inseminatieregistratie per zeug bij te houden. Door de berigheid en de inseminatie een cijfer te geven heb je bij het scannen nog zicht op het verloop van de berigheid van het dier. Achteraf kun je hiervan leren en je voor de zomerdip wapenen om de kraamstal in december beter gevuld te houden.

Bekijk ook onze vlog:

De Heus Vlog Vruchtbaarheid