Hoe laat je vleesvarkens gecontroleerd hard groeien?

09 mrt. 2020

Netjes en strak georganiseerd, daar houdt Hans Rijkers in Keldonk bij Veghel van. De voortuin is een plaatje, de stallen opgeruimd en het management tot in de puntjes verzorgd. Dit verwacht hij ook van zijn voerleverancier. Gestructureerd en efficiënt werken helpt namelijk bij het leveren van topresultaten.

Hans Rijkers kan zich de komende jaren nog meer concentreren op de vleesvarkenstak op zijn bedrijf. De melkkoeien zijn namelijk enkele maanden geleden vertrokken. De vleesvarkenstak telt circa 1.600 varkensplaatsen. “Het grootste deel bevindt zich in de nieuwe stal die ik in 2010 heb gebouwd”, zegt hij. Ondanks dat de stallen al een aantal jaar in gebruik zijn zien ze er nog opvallend netjes uit. Een teken dat Hans geordend en precies werkt.

Goede biggen en goed voer

De basis is goede biggen”, zegt Hans. “Ik werk al jaren samen met dezelfde vermeerderaar en zijn biggen zijn van goede kwaliteit.” Daarnaast is de voeding een belangrijk punt. Toen Hans afnemer werd bij De Heus is eerst alles goed in kaart gebracht en is met behulp van het GPS-groeimodel van De Heus een advies neergelegd dat was afgestemd op de specifieke situatie bij Rijkers. “GPS bevat de laatste onderzoeksdata en is gebaseerd op de genetische potentie van varkens. Op die manier zijn groei, voeropname en behoeftes aan elkaar te linken”, vertelt Jan van Houtum, specialist varkens bij De Heus. “We hebben hoog ingezet om topresultaten te behalen en deze worden nu al enige tijd ruimschoots behaald bij Hans".

Computergestuurd voeren

Rijkers voert met een computergestuurd droog-voersysteem (CDI) en heeft vijf silo’s ter beschikking. Om de installatie te laten renderen en om exact op de norm te kunnen voeren, is gekozen voor drie soorten aanvullende mengvoeders (Vaco Start, Vaco Tussen en Vaco Afmest) en twee soorten kwixen (gemalen en geperste grondstoffen). Afhankelijk van de fase en behoefte van het varken worden deze componenten op het bedrijf gemengd. De mengtabellen worden gebaseerd op basis van GPS.

Wij hanteren een uitgekiende en zorgvuldige manier van werken

Gecontroleerd hard groeien

Met het GPS-groeimodel worden de curves berekend. Dit gebeurt op basis van de voederbehoefte van de varkens en aan de hand van de vastgestelde doelstellingen. Vervolgens berekent De Heus hieruit de voermengsels voor Rijkers. Hans gebruikt deze gegevens vervolgens om de voercomputer te programmeren.

Tot een leeftijd van ongeveer 2,5 maanden beschikken de varkens onbeperkt over voer. “Daarna worden ze enigszins beperkt”, zegt Hans. “De kunst is dan om het evenwicht te zoeken waarbij de varkens een maximale hoeveelheid voer opnemen en de voerconversie niet oploopt. Het doel is ze gecontroleerd zo hard mogelijk te laten groeien".

Uitstekende resultaten

De uitgekiende en zorgvuldige manier van werken mondt uit in uitstekende technische resultaten. In het afgelopen kwartaal was de uitval ruim onder de één procent, de voerconversie 2,40 en de groei 870 gram per dag. De voerkosten liggen duidelijk onder het gemiddelde. Hans is hierover zeer tevreden. Zulke resultaten geven vertrouwen in de toekomst.


Gerelateerde onderwerpen: