Strak georganiseerd varkensbedrijf levert mooie prestaties

27 oktober 2021
-
3 minuten

In het Belgische Borgloon runnen Lieve en Raf Claes het varkensbedrijf Golmeer. Het bedrijf ziet er aan de buitenkant verzorgd en proper uit en ook achter de schermen is alles tiptop in orde. Dat gaat echter niet vanzelf. Het bedrijf is strak georganiseerd en van een toeleverancier als De Heus wordt net zo’n gestructureerde strakke aanpak verwacht. Maar de resultaten zijn er dan ook naar. Bij de zeugen, de biggen en de vleesvarkens draait het allemaal voortreffelijk.

Het bedrijf

Golmeer is een familiaal bedrijf met 210 zeugen en 2.000 vleesvarkens, waarbij de vleesvarkensstal is uitgevoerd met een luchtwasser en zonnepanelen. Het bedrijf werkt volgens het driewekensysteem waarbij elke drie weken een 30-tal zeugen werpt en waarbij de biggen op vier weken worden gespeend. Alle andere diercategorieën volgen dit systeem. Dit vergt een strakke planning, maar het past goed bij het bedrijf en de ondernemers.

Zorgboerderij

Raf en Lieve zijn ook aangesloten bij Steunpunt Groene Zorg. Dit houdt in dat ze mensen uit kwetsbare groepen twee à drie dagen per week een zinvolle dagbesteding geven. Dit geeft het echtpaar veel voldoening. Lieve werkt nog 20 uur buitenshuis, maar is altijd thuis als de zeugen gaan werpen.

Het enten geeft slechts minimale onrust

Het enten van de zeugen is de taak van Lieve en ook dit wordt strak uitgevoerd. Ze gebruikt daarvoor een vijf centimeter lange dunne naald met een flexibel verlengstuk. Hierdoor reageren de zeugen minimaal op de enting in de groepshuisvesting. De zeugen worden geënt tegen PRRS, Griep, Parvo/vlekziekte, Coli, Rota, Mycoplasma en een bedrijfsvaccin tegen Streptokokken. Doordat de biggen tegen Mycoplasma worden geënt, zijn er weinig gezondheidsproblemen bij de biggen en vleesvarkens en zijn groepsmedicaties niet nodig. De vier weken oude speenbiggen starten goed op met Comfort 4 kreel en daarna Comfort 5 meel.


Eigen TN70-zeugen zijn zeer gezond

De TN70-zeugen worden zelf gefokt onder begeleiding van Topigs. Op het bedrijf zijn al jaren geen vreemde dieren meer aangevoerd. Hierdoor ligt de gezondheidsstatus van het bedrijf op een hoog niveau. De zeugen krijgen Premium Dracht Solide en Premium Lacto Comfort. Dit zijn voeders met geschoonde granen en gewalste grondstoffen. Ze zorgen voor een stabiele voeropname met goede resultaten. Onlangs is de biestkwaliteit gecontroleerd van de zeugen. De gemiddelde brixwaarde van de biest was een prachtige 25,9. Ook de voedingswaarde van de biest was goed met een droge stof van 25%, ruw eiwit van 16,2, ruw vet 5,0 en lactose 2,5.

Elke ronde afdelingen schoonmaken

Elke ronde worden de kraam-, biggen- en vleesvarkensafdelingen schoongespoten. Ook dit gebeurt volgens een strak protocol: inschuimen, schoonspuiten, ontsmetten (droge afdeling) en een week leeg laten staan bij de biggen en vleesvarkens.

Evaluatie van resultaten

Elke vier maanden worden de resultaten van de biggen en vleesvarkens berekend en besproken. De resultaten worden berekend vanaf 7 kg tot en met 120 kg en zijn daarom niet vergelijkbaar met de Nederlandse resultatenberekeningen. (De groei vanaf 7 kg ligt ruim boven de 730 gram/dag en de totale uitval onder de 4,5 %.) Op dit moment wordt er geïnsemineerd met de Maxter. Hier zijn nog geen mesterij- resultaten van bekend. De vleesvarkens krijgen Super 9 meel tot 40 kg en daarna Super 12 korrel. In de loop van de jaren zijn diverse eindberen gebruikt. Het schakelschema en de voeders worden bepaald op basis van de GPS-berekening (het rekenprogramma van De Heus) en het stalbeeld.

Belangrijke punten binnen het bedrijf

  • Juiste entingen uitvoeren op de juiste tijdstippen.
  • Alle afdelingen inschuimen, schoonspuiten, ontsmetten en een week leegstand.
  • Onderhoud van de stallen goed bijhouden.
  • Resultaten regelmatig monitoren.
  • Niet vooroplopen, maar wel op de hoogte blijven met nieuwe technieken.
  • Diervriendelijk en duurzaam meedenken.
  • Gestructureerd en strak werken.

Elk half jaar gezamenlijk overleg

Elk half jaar is er ook een bijeenkomst met de dierenarts, een fokkerijspecialist en de adviseur van De Heus om de ontwikkelingen en resultaten van het bedrijf te bespreken. Hierbij worden alle zaken transparant besproken. Zo is onlangs het drinkwater aangepakt. Het drinkwater bleek besmet te zijn met enterokokken. Nu wordt het drinkwater met een automatische installatie ontsmet met Huwa-San peroxide.

Gezonde dieren zijn het uitgangspunt

Raf let er goed op dat de strakke structuur gehandhaafd blijf, zodat het bedrijf op het gebied van gezondheid goed blijft draaien. Hij wil hierin absoluut geen concessies doen. Hij is tevreden over hoe het nu draait en streeft niet naar een grotere omvang. Daarom worden er de komende tijd ook minder zeugen geïnsemineerd, omdat ze steeds meer biggen spenen, gemiddeld 14,5. Het doel is om stabiele goede resultaten te boeken met zo laag mogelijke faalkosten en wel op zo’n manier dat de dieren en hij en Lieve zich goed voelen.