Premium biggenvoer wanneer het moet, gangbaar zodra het kan

23 juni 2022
-
2 minuten

Als zeugenhouder streef je naar een opfok van gezonde kwaliteitsbiggen, maar je streeft ook naar een zo hoog mogelijk rendement. Om dat te realiseren zijn er twee factoren die een grote rol spelen. Dit zijn de kwaliteit van het voer in met name de eerste weken van de opfokfase en het moment van overstap op (het relatief goedkoper) gangbaar biggenvoer.

Bigkwaliteit en voer

In de praktijk komen wij veel verschil in kwaliteit van verkochte biggen tegen. Voor het goed en probleemloos opfokken van kwaliteitsbiggen is het goed doorlopen van het speenproces cruciaal. Hier moeten de biggen van vloeibaar naar vast voedsel worden begeleid. Bij een te lage energieopname net na het spenen sterven darmcellen af en worden voedingstoffen slecht opgenomen.

Opeenvolgende biggenvoeders

De kwaliteit van de opeenvolgende voeders speelt daarbij een essentiële rol. Om dit goed te laten verlopen is biggenvoer nodig dat smakelijk is en optimaal verteerd wordt. Is de vertering namelijk optimaal dan zullen de biggen een goede en gelijkmatige voeropname hebben en ontstaan er geen lekken in de darmen waardoor pathogenen bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dat zorgt voor uniformere koppels, meer rust, minder kans op wondjes en dus minder kans op uitval en necrose.

Een gezonde groei van de biggen en tegelijkertijd een hoger rendement!

Albert Timmerman

Productmanager zeugen en biggen

 

Premium biggenvoer wanneer het moet

Het produceren van zo’n hoge kwaliteit biggenvoer kan alleen als de fabriek, het productieproces en de te verwerken grondstoffen volledig afgestemd zijn voor het produceren van biggenvoer. Alles staat dus in dienst van de big. Het produceren van deze premium biggenvoerkwaliteit is niet mogelijk in een gangbare voerfabriek. Daarvoor is een speciale biggenvoer fabriek waar uitsluitend biggenvoer wordt geproduceerd noodzakelijk.

Gangbaar biggenvoer zodra het kan

Niet elke fase in de biggenopfok is even kritisch. We helpen je biggen gezond en snel door de speenfase heen en zorgen daarna voor een probleemloze en geleidelijke overstap van het premium voer op ons gangbaar biggenvoer. Met een gegarandeerd hoger rendement voor jou. Dus... premium voer als het moet, gangbaar voer zodra het kan. Met de combinatie van Romelko premium biggenvoer én gangbaar voer biedt De Heus je ‘the best of both worlds’. Een gezonde en optimale groei in de eerste weken van de biggenopfok én een vroege en probleemloze overstap op kwalitatief, relatief goedkoper gangbaar voer. Terwijl de gezonde groei van uw biggen gewaarborgd blijft, werkt u tegelijkertijd aan een hoger rendement!

Romelko Premium biggenvoerfabriek

Wat is er bijzonder aan onze biggenvoerfabriek?

Alleen maar biggenvoer

Onze fabriek in Andel is een gespecialiseerde biggenvoer fabriek. In deze fabriek worden alleen maar biggenvoergrondstoffen verwerkt van de allerhoogste kwaliteit. De granen worden gekocht met extra hoge kwaliteitseisen en komen uit een speciale regio.

 

Geschoonde granen

Daarnaast worden de granen nog geschoond via het Blazee2-principe. Dit betekent dat er twee processtappen worden uitgevoerd: 1. het kaf wordt eraf geblazen 2. met twee zeven worden de grove en fijne delen afgezeefd om andere verontreinigingen eruit te halen.

 

Vetten en vezels

De vetten die verwerkt worden zijn van humane kwaliteit en worden op een speciale manier verwarmd en gemengd, zodat elk korreltje dezelfde smaak en nutritionele waarde heeft. In de fabriek is het mogelijk om grondstoffen superfijn te malen, maar ook grondstoffen met specifieke vezels grof te verwerken.Door de juiste vezelbronnen grof aan te bieden wordt de groei van de juiste bacteriën in de darmen gestimuleerd en vindt er een positieve bacteriële fermentatie plaats

 

Zachte, slijtvaste pellets

De perserij is ingericht voor het produceren van zachte, maar toch voldoende slijtvaste pellets. Hierdoor worden de premium voeders zeer goed opgenomen en lossen ze snel op in de maag. Daardoor werken verteringsenzymen snel in op het voer, zodat het optimaal verteerd wordt.

In onze specialistische fabriek zijn dus alle voorwaarden aanwezig voor het produceren van premium biggenvoeders

Lees meer over Romelko Premium

Wil je zien hoe Premium biggenvoer in de praktijk werkt?

Of zie hoe het gemaakt wordt in onze speciale biggenvoerfabriek