Oog voor elk detail

01 november 2011
-
3 minuten

De chauffeur van De Heus levert een nieuwe vracht voer af op het splinternieuwe erf van vleeskuikenhouder Hans van Bommel. Deze ondernemer drukte meer dan gemiddeld zijn stempel op de bouw van zijn nieuwe bedrijf. Hij heeft een heldere kijk op de grote lijnen en combineert dit met een scherp oog voor de details.

Vanuit de auto ziet het bedrijf van de familie Van Bommel er al imposant uit: vier grote kuikenstallen strak in het gelid. Op het erf is het geheel nog een stuk indrukwekkender. De vier nieuwe stallen zijn elk 24 meter breed. De tussenruimte tussen de stallen is zes meter. Hiermee komt de totale lengte van het complex op meer dan honderd meter. In het midden staan vijf voersilo’s van elk 39 ton die in verbinding staan met de stallen. Aan de overzijde van de stallen staat een enorm gebouw dat de berging, werkplaats en loods bevat. Aan het woonhuis wordt nog gebouwd. Na de kerst komt het gezin Van Bommel er te wonen.

Verplaatsingsregeling

Familie Van Bommel kon gebruikmaken van de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderij. ‘Ik zag aankomen dat ik in de problemen zou komen met het natuurgebied in de omgeving’, zegt Hans. ‘Ik heb me ingeschreven voor de verplaatsingsregeling, want deze kans krijg je maar één keer in je leven. De belangstelling voor de regeling was groot. Geleidelijk liep de belangstelling om verschillende redenen terug, totdat we op het eind nog met dertien man over waren.’ Het verplaatsen had tot gevolg dat Van Bommel op zoek moest naar een nieuwe plek. Hij had al bedacht wat voor bedrijf het moest gaan worden. ‘Met 60.000 kuikens zou ik het tot mijn pensioen kunnen redden’, zegt hij. ‘Dan houd je echter geen verkoopbaar bedrijf meer over. Als je voor de toekomst een aantrekkelijk bedrijf wilt hebben, moet je dus meer kuikens houden.’ Van Bommel kwam uit op een groter bedrijf en daar zocht hij een perceel bij.

Medewerking

‘Ik ben in verschillende LOG-gebieden geweest, maar de medewerking was niet overal zo groot. Aan de gemeente Venray vroeg mijn projectontwikkelaar op welke plek zij het bedrijf het liefst wilde hebben. Dat werd uiteindelijk deze locatie hier langs de snelweg A73. Ik heb veel zaken, ook wat de vergunningen betreft, laten regelen door een projectontwikkelaar. Van hem heb ik geleerd dat je geduldig moet zijn: niet in een emotie reageren, maar je kalmte bewaren, er tijd overheen laten gaan. Als alles bedaard is, dan kun je beter zaken doen. Het is wel dure grond, maar dat is het ook wel waard.’

Direct doen

Hans vindt dat je wat je nu kunt realiseren, direct moet doen. Zo bouwde hij vier stallen tegelijk, onder meer om op bouwkosten te besparen. Van Bommel: ‘Mensen in de directe omgeving zitten niet te wachten op een vleeskuikenbedrijf. Ze kunnen wel eens gaan protesteren. Het is dan maar de vraag of je ooit aan bedrijfsuitbreiding toekomt. Dus daarom meteen alles bouwen.’ Om te voldoen aan de eis van een emissiearme stal, koos Van Bommel voor een warmtewisselaar. Hiermee voldoet hij aan de normen voor de ammoniakuitstoot. Een belangrijk punt is dat de wisselaar zich terugverdient door de energiebesparing. Elke stal beschikt over een eigen warmtewisselaar, die in een enorme ruimte staat, die op voorschrift van de gemeente overdekt moest zijn. In de eerste twee weken van elke ronde gaat alle ventilatielucht door de wisselaar en wordt de stal verwarmd. Omdat aan het begin van de productieronde de meeste warmte nodig is, bespaart dit behoorlijk op de verwarmingskosten. Een belangrijk detail van deze warmtewisselaar is, dat de aansturing geïntegreerd is in de klimaatcomputer. De plafonds bestaan uit aluminium platen met bovenop een dikke laag glaswol. Daardoor is de verzekeringspremie laag en wordt het plafond niet aangetast door tempex-kevers of ander ongedierte. Dit plafond gaat tientallen jaren mee met behoud van isolatiewaarde.

Hans heeft de grote lijn voor ogen

Heldere visie

Hans heeft een heldere visie op de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hij heeft de grote lijn voor ogen en is ook zeer precies in de details. Een paar voorbeelden: de erfverharding liet hij uitvoeren door een professioneel bedrijf dat zich onderscheidt door het leggen van kwalitatief hoogwaardige vloeren. Het erf ziet er dan ook netjes afgewerkt uit. In de stallen zijn de vloeren diagonaal ingesneden. Reden: als de shovel daar overheen rijdt, dan grijpt het mes van de laadbak nooit in de voegen van de vloer. Zo ontstaan er geen schade of scheuren in de vloer. De vloer ligt bovendien los van de zijwanden en is naderhand netjes afgekit, waardoor er geen ongedierte binnen kan komen. Enkele andere noemenswaardige details zijn:

» Speciale lichtkappen op de ventilatieventielen laten geen licht van buiten in de stal.
Ze hebben tevens het grote voordeel dat ze windinvloeden van buitenaf sterk afremmen.
» Alle voer- en waterleidingen zijn automatisch oplierbaar.
De stal zit vol met dit soort details, van de begane grond tot de nok van de stal. Hoe hij aan al die kennis komt? ‘Ik heb in mijn leven al heel veel stallen van binnen gezien en zeker de laatste jaren’, zegt Hans.