Mineralenmengsel biedt voordeel

01 februari 2010
-
3 minuten

Melkveebedrijf De Telegraaf in het Friese Rottum werkt een jaar met Bestermine Op Maat. Tot volle tevredenheid. ‘Het is gemakkelijk, snel en secuur werken. We willen niet anders meer’, zegt melkveehouder Homme Dijkstra.

‘Bestermine Telegraaf HP+ vaarzen’ luidt de exacte naam van het mineralenmengsel van De Heus Voeders dat speciaal voor het melkveebedrijf van Homme en Yvonne Dijkstra is samengesteld. Het bevalt ze uitstekend. Er kan op een arbeidsvriendelijke, maar ook uiterst nauwkeurige manier worden gevoerd. Onder de rook van Heerenveen runnen Homme en Yvonne Dijkstra een melkveebedrijf, samen met de ouders van Homme. Er worden 170 melkkoeien gemolken met een rollend jaargemiddelde van 9.350 kg melk per koe per jaar, met 4,11 procent vet en 3,54 procent eiwit. Er wordt gemolken met drie melkrobots in drie verschillende groepen. Er is één hoogproductieve groep, één vaarzengroep en een groep met oudmelkte dieren.

Bigbag

Door het grote aandeel bijproducten/grondstoffen en snijmaïs is het noodzakelijk om de vitamine- en mineralenvoorziening voor alle melkkoeien via een aanvulling op peil te brengen. Om de vruchtbaarheid en de diergezondheid te verbeteren (er is onder andere sprake van een te hoog celgetal en te hoge TKT), is gekozen voor een aanvulling in de vorm van een Bestermine Complex. Hierin nemen de organisch gebonden stoffen selenium, koper en zink een belangrijke rol. Verder moet het rantsoen gecorrigeerd worden met krijt en zout. Om de verschillende producten op een arbeidsvriendelijke, maar ook nauwkeurige manier te voeren heeft De Heus een mineralenmengsel op maat gemaakt: Bestermine Telegraaf HP+ vaarzen. Hiervan moet 300 gram per dier per dag worden gevoerd. Het mengsel levert De Heus aan in een bigbag. Homme Dijkstra heeft hiervoor een silo aangeschaft die met een verreiker de voorraadbak op de voermengwagen kan vullen.

Ideaal

Voor de oudmelkte groep is een apart mineralenmengsel gemaakt, ook weer aangepast aan het rantsoen van deze groep. ‘Ik heb nu slechts twee soorten mineralen voor de melkkoeien’, merkt Homme Dijkstra op. Het gaat om een mengsel voor hoogproductieve dieren en vaarzen en een mengsel voor de oudmelkte dieren. ‘Het gaat allemaal sneller, het geeft minder afval (minder lege zakken) en het werkt veel nauwkeuriger met doseren. En ik hoef niet met zakjes bovenop de voermengwagen te klimmen. Dit is ideaal.’