Minder Clostridium-diarree door anders voeren

28 maart 2017
-
2 minuten

De eerste dag na het werpen ziet alles er vaak goed uit, maar op de tweede of derde dag liggen er plots ingevallen biggen in de kraamstal. De eerste gedachte is dat de zeug te weinig melk heeft, maar als je goed kijkt zie je hier en daar een klein puntje diarree liggen. Met een sneltestje kun je gemakkelijk bepalen welke ziekteverwekkers een rol spelen.

Hoe voorkom je geboortediaree?

Oorzaak in drachtperiode

Als alleen Clostridium wordt aangetoond en de overige verwekkers negatief zijn, dan kan de voeding in de drachtperiode een rol spelen. Tijdens de drachtperiode vindt er namelijk fermentatie plaats in de dikke darm. Daarbij groeien er, naast goede ook schadelijke bacteriƫn in darm, waarvan Clostridium er een is. Bij de overgang van dracht- naar lactatievoer verandert het fermentatieproces en kan een Clostridiumbesmetting bij de zeug verder uitgroeien.

Besmetting via mest

Pasgeboren biggen kunnen besmet raken doordat de infectie, ondanks reiniging en ontsmetting nog in het hok aanwezig is van de vorige toom. Maar biggen kunnen ook besmet worden met bijvoorbeeld Clostridium via de mest van de zeug. In dat geval worden de problemen vaak nog verergerd doordat de melkproductie van de zeug verminderd is.

Anders voeren bij Clostridium diarree

Door met drachtvoer door te gaan tot aan het werpen blijft het fermentatieproces in de darm stabiel. Vaak geeft dit wel een verbetering, maar meestal is het niet voldoende om het hardnekkige probleem helemaal onder controle te krijgen. Premium varkensvoer kan dan een uitkomst bieden. Premium drachtvoer is namelijk zo samengesteld dat de fermentatie in de dikke darm op de juiste manier plaatsvindt. De groei van lactobacillen wordt er namelijk door bevorderd en de groei van E. coli- en Clostridiumbacteriƫn juist geremd.

Minder mycotoxinen

Doordat de toxinegevoelige grondstoffen, zoals tarwe, gerst en mais bij Premium voer geschoond worden, worden de meeste mycotoxinen eruit gehaald. Deze verlaagde mycotoxinenaanvoer zorgt ervoor dat de biggetjes minder mycotoxinen uit biest en melk opnemen en zo een gezonde start krijgen. Bovendien zijn de verschillende premiumvoeders zo samengesteld dat de overgang van dracht- naar lactatievoer soepel verloopt.

Vaccinatie

Naast Clostridium spelen ook ziekteverwekkende E. coli-stammen en het Rotavirus een grote rol bij geboortediarree, de twee laatsten vooral bij gelten. Daarom is naast goed zeugenvoer een strak entschema de sleutel tot succes.