Juiste keuze eiwitbronnen cruciaal voor kwaliteit legmeel

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

27 oktober 2021
-
3 minuten

Leghennen hebben eiwit nodig om gezond en langdurig op hoog niveau te kunnen presteren. Er zijn tal van grondstoffen om aan deze eiwitbehoefte te voldoen, maar alle hebben voor- en nadelen in het gebruik. Om te bepalen welke eiwitbronnen we in ons legmeel gebruiken, kijken we naar verschillende factoren.

Past het aminozuurprofiel bij de behoefte van de leghen?

Het eiwit dat de kip binnenkrijgt via het voer wordt afgebroken tot aminozuren. Daarbij kan het verteerbare gedeelte gebruikt worden voor groei, onderhoud en productie. Omdat we weten dat het dier alleen de aminozuren kan gebruiken en niet het ruw eiwit zelf, is het belangrijk zo veel mogelijk verteerbare aminozuren in het ruw eiwit te hebben. Het onverteerbare ruw eiwit is namelijk alleen maar ballast. Het dier moet dit afvoeren en het geeft risico op bacteriegroei in de darm. Het aminozuurniveau, het profiel en de verteerbaarheid ervan geven in belangrijke mate de kwaliteit van de eiwitbron weer en de mogelijkheden deze in het voer toe te passen.


De aanwezigheid van anti-nutritionele factoren

Een aantal eiwitrijke grondstoffen bevat anti-nutritionele factoren (ANF’s). Deze factoren werken negatief op de vertering en absorptie van nutriënten, of kunnen de gezondheid van het dier aantasten. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden. Sommige ANF’s kunnen geneutraliseerd worden door ze te verhitten, zoals bij TIA (trypsineremmer) in sojabonen. Bij andere ANF’s is dit niet mogelijk. In die gevallen beperken we de ANF’s door gebruik te maken van speciaal geselecteerde rassen met lage ANF’s, zoals de 00-rassen in raap.

Hoe goed is de verteerbaarheid van het eiwit?

Veel eiwitrijke grondstoffen hebben bewerkingsstappen ondergaan voordat het als grondstof in voer kan dienen. Denk aan het toasten van soja of het indrogen van DDGS. Bij langdurige intensieve verhitting kunnen de eiwitstructuren echter aangetast worden wat resulteert in een slechtere beschikbaarheid van het eiwit. Om deze reden kijken we goed wat de verteerbaarheid van eiwit is in onze grondstoffen.

Tabel 1: Verteerbaarheid van eiwit

Alleen nog duurzame soja

Soja heeft qua aminozuren en verteerbaarheid alle eigenschappen van een interessante grondstof. Tegelijkertijd zien we dat er in Nederland en daarbuiten in toenemende mate discussie is over de wijze waarop soja in Zuid-Amerika wordt geproduceerd. Bij De Heus gebruiken we daarom al sinds 2015 alleen nog maar duurzame soja voor de productie van diervoeders voor onze Nederlandse klanten. Tegelijkertijd blijven we werken aan onderzoek voor oplossingen waardoor het gebruik van soja verder omlaag kan.

Klik hier voor meer informatie
Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

Wil je meer weten over onze legpluimveevoeders? Neem dan contact met me op.