Goed melken met een tegenvallende kuil

28 december 2016
-
3 minuten

De graskuilen van 2016 worden door de meeste bedrijven alweer een tijdje gevoerd. De rundveespecialist heeft het rantsoen al berekend en heeft hier de juiste broksoorten en mogelijk andere aanvullingen bij gezocht maar toch melkt het niet.

Dit kan te maken hebben met de kwaliteit en/of smakelijkheid van de graskuil. Maar wat moet je nu doen om toch goed te melken van deze graskuil?

Kijk in de stal

Een van de grote valkuilen bij de aanpak van een rantsoen dat niet goed draait is om opnieuw het rantsoen te berekenen zonder eerst in de stal te kijken. Een rantsoen dat niet goed melkt, laat vaak ongewenste afwijkingen zien. Ga daarom eerst samen met je rundveespecialist bij de koeien in stal kijken en beoordeel de volgende punten:

  • Algehele indruk
  • Pensvulling
  • Mest
  • Herkauwactiviteit

Wanneer koeien een matige pensvulling hebben, matig herkauwen of juist extreem herkauwen om hun pens te bufferen tegen pensverzuring, nemen ze vaak te weinig ruwvoer op. Ook veel variatie in de mest kan gerelateerd worden aan een matige voeropname als gevolg van de kwaliteit van de graskuil. Het kan dus nodig zijn om bij je berekening rekening te houden met een ander voeropnamegetal.

Fysiek beoordelen van de kuil

Wanneer in de stal blijkt dat de voeropnameonder druk staat is het van belang de graskuil fysiek goed te beoordelen op de volgende punten:

  • Algehele indruk (geen schimmel, geen rotting)
  • Hoe ruikt het gras? (zoet, zoet/zuur, zuur of muf)
  • Broeit de kuil?

De geur van de graskuil bepaalt voor een groot deel de smakelijkheid. Maar de smakelijkheid wordt ook door andere factoren bepaald, zoals de hoeveelheid melkzuur en suikers. De hoeveelheid suikers en/of melkzuur zorgt voor een zoete of zoetzure geur. Wanneer de kuil scherp zuur ruikt en/of muf, dan beïnvloedt dit de smakelijkheid zeer sterk.

Een graskuil die tegenvalt in smakelijkheid is moeilijk te managen. Een rantsoen wordt berekend op basis van schattingen. De voeropname wordt geschat en op basis van deze schattingen wordt het rantsoen zo goed mogelijk geoptimaliseerd. Wanneer de opname tegenvalt klopt de rantsoenberekening niet. Zorg dus voor een goede inschatting van de voeropname en probeer de voeropname zo hoog mogelijk te krijgen door het rantsoen smakelijker te maken.

Bekijk samen met uw rundveespecialist welk bijproduct bij uw totale rantosen past om de totale voeropname te verhogen

Melasse

Melasse door de graskuil mengen is een goede manier om de het rantsoen smakelijker te maken. Maar de hoeveelheid melasse is afhankelijk van het drogestofpercentage van de graskuil. Het advies is om ongeveer 200 à 300 gram melasse toe te voegen per koe per dag. Dit kan bedrijfsspecifiek nog verhoogd worden in overleg met de rundveespecialist. Hiermee verhoog je het rantsoen met 10 à 15 gram suiker per kilo droge stof, maar belangrijker is dat het gehele rantsoen smakelijker wordt. Wanneer de graskuil echter broeit en u voegt suikers toe, dan kan het broeiproces worden versneld. In dat geval kunt u de melasse het beste meerdere keren per dag met de gieter over het voer heen strooien in plaats van er doorheen.

Een droge graskuil

Wanneer de voeropname onder druk staat bij een droge graskuil heeft de graskuil behoefte aan een smakelijk vochtig bijproduct, zodat het gehele rantsoen smakelijker wordt. Het toevoegen van losse grondstoffen is erg moeilijk bij een droge graskuil, omdat selectie aan het voerhek makkelijk is. Als u besluit een bijproduct toe te voegen zorg dan voor een bijproduct dat de graskuil aanvult. Heeft de graskuil energie nodig of juist eiwit? Door het juiste bijproduct bij de graskuil te kiezen verhoogt u niet alleen de opname maar ook de kwaliteit van het rantsoen. Het volgende overzicht kan u hierbij helpen:

  • Een droge eiwitarme graskuil aanvullen met:
    - Bierbostel
    - Tarwegistconcentraat
  • Een droge eiwitrijke graskuil aanvullen met:
    - Perspulp, cigarant
    - Aardappelsnippers/stoomschillen/ persvezels

Een natte graskuil

Een onsmakelijke natte kuil wordt vaak slecht opgenomen en het toevoegen van verschillende natte bijproducten geeft mogelijk niet het gewenste resultaat, omdat de drogestofopname nog steeds te laag is. Een mix met bijproducten en losse grondstoffen en/of Rucoms kan de oplossing zijn. Ook het toevoegen van alleen losse grondstoffen en/of Rucoms kan al het gewenste resultaat geven.

  • Een natte eiwitarme graskuil aanvullen met:
    - Bestendige raap of soja
    - Combinatie van bestendig raap en soja
  • Een natte eiwitrijke graskuil aanvullen met:
    - Bietepulp, maismeel en of tarwe.

Neem contact op met één van onze Rundveespecialisten om te kijken welk bijproduct past bij uw totale rantsoen