Eenvoudig en doeltreffend

01 oktober 2012
-
3 minuten

Houd het simpel, maar doe het wel goed. Dat is het motto van Roel Assies. Hij fokt zijn jongvee consequent en volgens de normen van het Kaliber Jongvee Plan op. Het resultaat mag er zijn.

Als we Roel Assies in Zeewolde vragen naar de succesfactor van zijn jongveeopfok, komt het antwoord snel: ‘Ik werk consequent en zorg dat de groeipotentie van de kalveren maximaal wordt benut.’ Roel kent de theorie van de vier fases van het kalveropfokprogramma niet uit zijn hoofd, maar past op een praktische manier wel alle belangrijke punten van het Kaliber Jongvee Plan toe. Het resultaat is een gezonde koppel melkkoeien met vaarzen van kaliber, die op jonge leeftijd aan een duurzame productie beginnen. De lactatiewaarde van de vaarzen op het bedrijf van Assies is 110.

Vervetting voorkomen

‘In het verleden werd het jongvee te vet’, vertelt Roel. ‘Ook was de groei per dag onvoldoende. De variatie in afkalfleeftijd was hierdoor te groot en de melkproductie kon beter.’ Dit waren voor Roel voldoende redenen om met Gerard Polinder, rundveespecialist bij De Heus, een plan voor het jongvee op te stellen. Volgens het plan krijgen de kalveren in de startfase na de geboorte zo snel mogelijk biest. Na drie dagen gaan ze over op kalvermelk Fokkamel Plus. De dieren krijgen maximaal vijf liter kalvermelk per dag. Roel voert een iets hogere concentratie dan is aangegeven. Daarmee komen de dieren wel aan de voorgeschreven hoeveelheid melkpoeder. Op een leeftijd van tien weken gaan de kalveren van de melk af. Op dat moment krijgen de kalveren Euro Opfok als krachtvoer met volop smakelijk hooi. Na de startfase gaan de kalveren op een leeftijd van 20 weken over in de Jeugdfase. Ze krijgen een rantsoen bestaande uit hooi, beperkt snijmaïs en twee kg Euro Opfok per kalf per dag. Soms moet het ruw eiwit worden aangevuld tot de norm van 17 procent. Dit gebeurt met sojaschroot. Kalveren hebben namelijk voldoende eiwit nodig voor groei van skelet en spierweefsel. Daarnaast voorkomt voldoende eiwit vervetting van karkas en uierweefsel.

Krachtige vaarzen die op 23 maanden afkalven

Op voerhekhoogte

In de Puberfase – van acht tot veertien maanden – krijgen de dieren hetzelfde rantsoen als in de Jeugdfase. Op een leeftijd van dertien tot veertien maanden zijn ze voldoende ontwikkeld, om geïnsemineerd te worden. De dieren zijn dan 1,40 meter hoog (voerhekhoogte). Deze richtlijn leidt tot gezonde en krachtige vaarzen die op 23 maanden afkalven. In de drachtfase krijgen de dieren kuilgras en – als het nodig is om de norm van 15 procent ruw eiwit te halen – soja.

vergelijking De heus en Assies ALVA productie
Tabel 1 Productie Melkveebedrijf Assies (Bron: dairy Compass)

Simpel

‘Houd het simpel’, zegt Roel over de manier waarop hij de normen en richtlijnen van het Kaliber Jongvee Plan optimaal benut. Er wordt geïnvesteerd in gezonde en duurzame vaarzen, die vervolgens persistent produceren. De dieren groeien uit tot de mooie, productieve melkkoeien die op het prachtige bedrijf aan de Kluutweg in Zeewolde lopen. Door het Kaliber Jongvee Plan op eenvoudige wijze uit te voeren benut Roel de jeugdgroei optimaal.