Paul Spoelder, inkoper, over de effecten van corona maatregelen op de afdeling inkoop

08 april 2020
-
3 minuten

De verspreiding van het coronavirus laat mensen inzien hoe kwetsbaar onze voedselketen is en hoe belangrijk de beschikbaarheid van veilig en gezond voedsel is. Bij De Heus zijn we dan ook trots op de bijdrage die we iedere dag leveren in de voedselketen. Natuurlijk vraagt dat op dit moment om flexibiliteit. Veel dingen gaan net even anders. Hoe anders? Dat vertellen onze medewerkers je graag. Vandaag spreken we Paul Spoelder, inkoper bij De Heus.

Paul Spoelder werkt sinds 2009 als inkoper bij De Heus. Sinds begin van dit jaar specifiek bij De Heus NL. Hier is hij verantwoordelijk voor de inkoop van granen, peulvruchten, graanbijproducten, bietenpulp en palmpitschilfers. “In deze functie houd ik mij bezig met de aankoop van grondstoffen. Voordat er gekocht wordt, denken ik en mijn team ook na over wat we verwachten van prijzen middels analyse van vraag en aanbod”, aldus Paul.

Maatregelen voor afdeling inkoop

“Normaal zitten wij samen met inkoop, logistiek en inkoopadministratie op dezelfde verdieping. Nu werken de inkopers thuis en werken inkooplogistiek en -administratie in ploegen. Dit om het risico op corona zo klein mogelijk te houden. Doordat wij nu niet bij elkaar zitten en veel van onze collega’s thuiswerken, merken we dat de communicatie soms wat uitdagender is. Zowel binnen de afdeling, alsook tussen de afdelingen. Waar je normaal iets aan iemand vraagt over het bureau, dien je nu te bellen. Om dit gat op te vangen hebben wij in ieder geval elke ochtend digitaal overleg met inkoop logistiek. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt.”

Wat is er nu anders dan normaal?

“Als afdeling inkoop gaan wij ook regelmatig op bezoek bij onze leveranciers. Zo krijgen we een beeld van het bedrijf en kunnen we de markten en verwachtingen bespreken. Dit kan op dit moment natuurlijk niet, dus bellen we heel wat af. Natuurlijk is het ook spannend of de fabrieken, waar wij de bijproducten als grondstoffen van krijgen, gewoon door blijven draaien of dat er ergens in de keten vertraging wordt opgelopen.”

De grootste uitdaging op het gebied van inkoop

“We hebben de afgelopen weken gemerkt dat de markten nerveus zijn door het Coronavirus. Zo zijn er regelmatig zorgen over de logistiek in landen buiten Europa en of spullen wel gewoon geleverd blijven worden. Ook zie je dat landen soms exportbeperkende maatregelen nemen door hoeveelheden te beperken die geëxporteerd mogen worden of door belemmeringen voor transport, binnenlands of zeetransport. Dit alles maakt dat prijzen soms heftig reageren en grondstoffen ineens duurder kunnen worden.”