Mergellandhoen terug in Zuid-Limburg

15 november 2012
-
2 minuten

Het Hervehoen is een van oorsprong Belgisch kippenras dat vroeger overal op erven en weilanden rondliep. Door de opkomst van meer productievere rassen is het Hervehoen echter bijna verdwenen. In Nederland kwam het al helemaal niet meer voor. Onlangs is er een stichting opgericht om het hoen weer in haar oorspronkelijke verspreidingsgebied terug te brengen. In het kader van haar maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt De Heus dit project van harte.

Officiële herintroductie

Vorige maand vond de officiële herintroductie van het Mergellandhoen plaats in Noorbeek. Met paard en wagen kwamen verschillende hoenderen uit België naar Nederland om voor het eerste sinds lange tijd weer voet te zetten op Limburgse bodem. Daarnaast werd met feestelijke toespraken de stichting Genootschap Herve / Mergellandhoen officieel opgericht.

Sterk ras

Het Hervehoen, of Mergellandhoen, zoals het in Limburg genoemd wordt, is een oud ras dat afstamt van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het Mergellandhoen is afkomstig uit het land van Herve (Luik-Aken-Maastricht) en heeft zich door meer dan een eeuw fokkerskunst ontwikkeld tot een ras dat zich uitstekend heeft aangepast aan het leven op het boerenerf en in de weilanden. Het is een sterk hoen met natuurlijke eigenschappen. Zo vliegen de hoenderen makkelijk, kunnen ze buiten in weer en wind slapen en leggen ze ook behoorlijk goed.

Duurzame regionale economie

Met de herintroductie wil de stichting Genootschap Herve / Mergellandhoen de hoendergeschiedenis weer nieuw leven inblazen. Wanneer het hoen straks weer op verschillende plaatsten vrij rondloopt, komt een klein stukje van het historische Limburgse boerenleven weer terug. Het versterkt daarmee de regionale identiteit en kan wellicht een bijdrage leveren aan een duurzame regionale economie. In dat kader worden er ook licenties verleend voor het merk Mergellandhoen aan fokkers, ambachtelijke poeliers en restaurants. Bovendien worden er fiets- en wandelroutes uitgezet waarmee toeristen, kinderen en andere geïnteresseerden op zoek kunnen naar het Mergellandhoen in tuinen, weilanden en op erven.

Met de ondersteuning van De Heus blijft op deze manier een stukje levend cultureel erfgoed van Zuid-Limburg behouden voor toekomstige generaties.