Martin Rijnen, Group Director Nutrition, over de effecten van de corona maatregelen op zijn team

13 april 2020
-
3 minuten

De verspreiding van het coronavirus laat mensen inzien hoe kwetsbaar onze voedselketen is en hoe belangrijk de beschikbaarheid van veilig en gezond voedsel is. Bij De Heus zijn we dan ook trots op de bijdrage die we iedere dag leveren in de voedselketen. Natuurlijk vraagt dat op dit moment om flexibiliteit. Veel dingen gaan net even anders. Hoe anders? Dat vertellen onze medewerkers je graag. Vandaag spreken we Martin Rijnen, Group Director Nutrition.

Martin Rijnen werkt sinds 7,5 jaar bij De Heus als Group Director Nutrition. In deze rol geeft hij leiding aan de afdeling Global Nutrition. De afdeling bestaat uit diverse teams en heeft in totaal circa 85 medewerkers. Het Global Nutrition team ondersteunt alle business units van De Heus. “Dit gaat van afdelingen die heel nadrukkelijk dagelijks bij de bedrijfsprocessen betrokken zijn, zoals het laboratorium in Veghel of de formulatie-afdeling in Ede. Maar anderzijds ook om beleidsmatige (QA), conceptuele (R&D – productontwikkeling) of onderwijskundige (trainingen) ondersteuning”, aldus Martin.

Maatregelen voor Global Nutrition

“Voor onze werkzaamheden reizen we regelmatig naar de landen waar De Heus actief is. Hier helpen we de lokale organisatie bijvoorbeeld met opleidingen of klantseminars, om nieuwe producten te introduceren, kennis te delen (wederzijds) of om fabrieken te bezoeken waar wij de recepturen centraal voor beheren. Vanaf begin februari zijn wij gestopt met het reizen naar Azië, omdat daar de eerste problemen met het coronavirus waren. Vanaf 16 maart werken we nagenoeg allemaal vanuit huis, behalve het lab in Veghel.

Wat is er nu anders dan normaal?

“Voor een deel van onze werkzaamheden waren we al gewend om van afstand te werken. Onze systemen zijn er op ingericht om recepten centraal te beheren en op afstand informatie te krijgen over grondstofprijzen, -beschikbaarheden en -kwaliteiten, om vervolgens de juiste recepten in alle fabrieken wereldwijd te krijgen. Overleg gebeurt veelal via Skype of Teams. Ook R&D draait gewoon door, want onze onderzoeksbedrijven zijn natuurlijk boerderijen met dieren die gewoon verzorgd moeten worden. We proberen zo min mogelijk menscontact te hebben. Dit betekent dat er minder onderzoekers naar de onderzoeksbedrijven gaan. Ook vragen we wat extra inspanning van de dierverzorgers op de bedrijven. Hiermee kunnen we een aantal metingen nu niet doen, maar het grootste deel gaat gewoon door. Voor trainingen van de buitendienst in verschillende landen ontstaan allerlei initiatieven van webinars tot vraag & antwoordsessies. Dat is erg leuk om te zien. Deze tijd haalt ook weer creativiteit in de mensen naar boven.”

De grootste uitdaging voor Global Nutrition

“Het niet kunnen reizen is onze grootste uitdaging. Dat geldt zowel voor het niet reizen naar het buitenland, alsook het niet reizen naar kantoor, het lab, de fabrieken en de onderzoeksbedrijven. Op korte termijn houden we de operatie draaiende en dat is belangrijk voor een goede voedselvoorziening en de levering van goede producten naar onze klanten. Op lange termijn wil je als bedrijf blijven ontwikkelen om bij te blijven in de markt en op sommige vlakken zelfs voorop te lopen. Dat lijkt nu wat verder weg, maar achter de schermen loopt het meeste door. Goed contact houden met onze business units en binnen de eigen teams, is op de korte termijn de grootste uitdaging. Er ontstaat nu makkelijk afstand, terwijl een grote kracht van De Heus is dat we één zijn.”