Jan Donkers, plantmanager Ravenstein, over de productie van diervoer tijdens het coronavirus

26 maart 2020
-
2 minuten

De verspreiding van het coronavirus laat mensen inzien hoe kwetsbaar onze voedselketen is en hoe belangrijk de beschikbaarheid van veilig en gezond voedsel is. Bij De Heus zijn we dan ook trots op de bijdrage die we iedere dag leveren in de voedselketen. Natuurlijk vraagt dat op dit moment om flexibiliteit. Veel dingen gaan net even anders. Hoe anders? Dat vertellen onze medewerkers je graag. Vandaag is dat Jan Donkers, plantmanager van onze fabriek in Ravenstein.

Jan is sinds 1987 werkzaam bij De Heus, waarvan de laatste 9 jaar als plantmanager van onze fabriekslocatie in Ravenstein. Om ervoor te zorgen dat onze klanten hun dieren te eten kunnen geven is het belangrijk dat onze fabriekslocaties open blijven. “Voor een productielocatie zijn de mensen op de werkvloer het allerbelangrijkste. Zonder hen worden er geen grondstoffen gelost, wordt er geen voer geproduceerd en komt er geen voer in de bulkwagens en specifiek voor Ravenstein geen voer in de zakken”, aldus Jan.

Maatregelen op de productielocaties

Op onze productielocaties hebben we verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. “Onze medewerkers worden zoveel mogelijk gescheiden gehouden van chauffeurs die komen laden en lossen. Er wordt extra schoongemaakt. Bij de balies blijven de luiken zoveel als mogelijk dicht. Toiletgroepen en koffieautomaten zijn ook gescheiden. Zo zijn er aparte facilitaire voorzieningen voor medewerkers en chauffeurs. zo kunnen chauffeurs die hier komen laden en lossen net zoals altijd gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen. Dat doen ze gescheiden van onze eigen medewerkers om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te maken.”

Wat is er nu anders dan normaal?

“Bij alles wat er plaatsvindt op een productielocatie moet je goed nadenken of het wel of niet kan, en of het ook écht noodzakelijk is (bijvoorbeeld onderhoud) of dat het ook later kan. Dat zijn niet altijd makkelijke keuzes, maar gelukkig staan wij er niet alleen voor. We maken de keuzes nog steeds samen, alleen dan op afstand. Alle geplande afspraken zijn voorlopig afgezegd. Buiten de mensen die hier op locatie werken of komen laden en lossen komt er niemand het terrein op. Er wordt meer telefonisch en door middel van skype overlegd.”

Wat is de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging is uiteraard om er samen voor te zorgen dat wij het coronavirus buiten de deur houden. Daarnaast volgen we de aanvoer van onze grondstoffen natuurlijk nauwlettend. Het vraagt flexibiliteit van iedereen, maar tot op heden hebben lukt het iedere keer goed om alles voor elkaar te krijgen.”