Duurzaamheid

Samen werken we aan een betere toekomst

Duurzaamheid bij De Heus en onze klanten

Bij De Heus zijn we ervan doordrongen dat duurzaamheid een noodzaak is. Het is dan ook een integraal onderdeel van onze bedrijfvoering. Maar ook onze klanten zitten niet stil. Door het hele land zijn er prachtige initiatieven om duurzamer te werk te gaan. Op deze pagina kun je er vanalles over lezen. 

 

Duurzame voedselproductie

Het produceren van veilig en gezond voedsel voor 9,8 miljard mensen lukt alleen als we erin slagen om duurzaam meer voedsel te produceren. Wereldwijd hebben nog honderden miljoenen mensen honger, terwijl we bijna de helft van het begroeide land gebruiken voor voedselproductie en daarmee bijdragen aan een kwart van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen.

Duurzame melkstal

Wytse en Lisette zijn duurzaam bezig. De roestvast stalen melkstal is bijvoorbeeld duurzaam. Het dak bestaat voor de helft uit sandwichpanelen en voor de andere helft uit lichtplaten. Hierdoor kunnen er op de westzijde zonnepanelen worden geplaatst. Ook is het de bedoeling om een kleine windmolen te plaatsen. De warmte wordt teruggewonnen bij het koelen van de melk en de nieuwe stal is aardgasvrij. “We hebben voor de kaas en zuivelbereiding veel warm water nodig en dat opwarmen doen we met elektrische boilers. Met zonnepanelen en de windmolen zorgen we voor onze eigen elektriciteitsvoorziening”, zegt Wytse. We kiezen niet voor duurzaam omdat we daarmee voor de buitenwereld willen pronken. We kiezen er vooral voor omdat het beter is voor ons en de koeien.

Zelfgemaakte zuivel verkopen

Ook op het gebied van duurzaamheid is nagedacht, vooral als het gaat om energieverbruik. De melk wordt rechtstreeks vanuit de melkstal naar de zuivelruimte gepompt. Voor het pasteuriseren hoeft de melk dan nog maar met ongeveer 35 graden verwarmd te worden. Ook wordt het koelwater vervolgens weer gebruikt voor de melkkoeien. De producten worden in eigen beheer door één van de medewerkers met een koelwagen naar de winkels gebracht. Bij de start in januari lagen de producten van De Klef bij acht supermarkten in het schap, wat in februari is opgelopen tot 18 verkooppunten. Wat de familie aan collega-melkveehouders mee wil geven, is dat lokaal afzetten van producten zeker mogelijk is. “Durf in gesprek te gaan met lokale supermarkten. Zij zijn net als wij lokale ondernemers. 

Biologische voeders

De Heus heeft voor verschillende diergroepen een eigen assortiment biologisch voer. Lees er hier alles over.