Home / Kennisbank / Structuur speelt de hoofdrol

Structuur speelt de hoofdrol - Wij streven naar constante topkwaliteit

- Voeders voor leghennen bestaan voornamelijk uit meel. Meel kan ontmengen en hennen verstaan de kunst selectief deeltjes uit het meel te pikken. Dat is ongewenst. Alle dieren moeten hetzelfde complete voer binnen krijgen. Hiervoor is de structuur van het voer belangrijk. Daar besteedt De Heus alle aandacht aan. Deskundigen vertellen over hun ervaringen met structuur: Wim Lettink van Ter Heerdt, specialist Richard Bos, productmanager Henry van ‘t Hof en productiemanager Jan Donkers.

Broederij Ter Heerdt - Wij streven naar constante topkwaliteit

Voor jonge hennen in de opfok is de structuur extra belangrijk. Ter Heerdt, een toonaangevende leverancier van hennen, kijkt daar kritisch naar en werkt samen met De Heus continu aan kwaliteitsverbetering.

Wim Lettink is manager productie en kwaliteit bij broederij en opfokorganisatie van leghennen Ter Heerdt in Babberich. ‘Wij streven naar topkwaliteit omdat wij weten dat we eventuele extra kosten in een latere fase van de productie ruimschoots terugverdienen. Goed opgefokte hennen zijn productiever en hebben minder problemen.’

Partner De Heus

Een belangrijk onderdeel van het streven naar kwaliteit is een open samenwerking met de partners. Ter Heerdt ziet De Heus als een waardevolle partner. ‘Voorop staat dat De Heus pluimveevoer van topkwaliteit maakt. Dit voer voldoet aan de hoge eisen die we stellen. Wij willen dat de kuikens in één keer de bak leeg eten en dat gebeurt ook. Van selectief pikken mag geen sprake zijn. Minstens zo belangrijk is dat wij met De Heus een open samenwerking hebben. Alle relevante gegevens worden uitgewisseld. Wij krijgen alle cijfers van De Heus en De Heus krijgt ze van ons. Beide partijen hebben volop vertrouwen in elkaar. Op deze manier kunnen we de resultaten verbeteren. Een sterk punt van ons is onze platte organisatie met korte lijnen. Iedereen is prima bereikbaar tot de directie aan toe. Dit zie ik bij De Heus ook weer terug.’ Een wezenlijk onderdeel van de samenwerking is de snelheid van handelen. ‘Wij vinden dat onze partners problemen snel moeten oplossen, zegt Lettink. ‘Bij De Heus is de snelheid van handelen hoog. Als er vragen zijn, worden ze direct beantwoord en als er ingegrepen moet worden is De Heus er meteen bij.’

Wij kijken heel kritisch naar het voer. Dat doen we niet één keer, maar continu

Constante kwaliteit

‘We fokken hennen op tot ze op een leeftijd van 17 weken worden geleverd aan de legpluimveehouders’, zegt Wim Lettink. ‘Tijdens de opfok staan de kuikens onder stress. We doen er alles aan om ze gezond te houden en goed te laten groeien. Er verandert voortdurend iets bij kuikens die in ontwikkeling zijn. Juist dan is het heel belangrijk dat het voer van constante kwaliteit is en een constante factor vormt. Variaties in de structuur van het voer zorgen voor belasting van de kuikens en leiden tot problemen met de mest. Wij kijken daarom heel kritisch naar het voer. Dat doen we niet één keer, maar continu.’

Monsters bewaren

Als voorbeeld van hoe Ter Heerdt te werk gaat, noemt Lettink dat op alle zeventig opfokbedrijven van elke vracht voer een monster wordt bewaard. ‘Op die manier kunnen we terugkijken wat er aan voer geleverd is. Laatst hebben we op een bedrijf de monsters met elkaar vergeleken. We zagen kleine verschillen. Hoewel het bedrijf goed draaide, hebben we deze vraag voorgelegd aan De Heus en daar is toen serieus naar gekeken en wat mee gedaan.’ Ter Heerdt is steeds alert om snel te reageren en zo te voorkomen dat er problemen ontstaan. Lettink: ‘Ons uitgangspunt is dat wij problemen voor willen zijn. Achteraf oplossen kost altijd meer geld.’ Ter Heerdt voert de kuikens drie soorten voer: tot vier weken krijgen ze Opfok start, vervolgens tot negen weken Opfok 1 en tot het afleveren op 17 weken Opfok 2. Twee zaken zijn vooral belangrijk: het voer is van constante kwaliteit met de juiste structuur en de voerovergangen verlopen zo geleidelijk mogelijk.

Lohmann

Ter Heerdt vertegenwoordigt de Duitse fokkerijorganisatie Lohmann. Sinds 2011 heeft Ter Heerdt het recht van alleenverkoop van Lohmann hennen in de Benelux. De broedeieren worden geproduceerd door ruim 200.000 grootouderdieren van drie merken. Daardoor kan Ter Heerdt grote aantallen kuikens en jonge hennen leveren.

Twee zaken zijn vooral belangrijk: het voer is van constante kwaliteit met de juiste structuur en de voerovergangen verlopen zo geleidelijk mogelijk.

Specialist - Structuur is zichtbare kwaliteit

Zodra pluimveehouders leghennenvoer in handen krijgen, hebben ze er ook direct een mening over.’ Specialist Richard Bos ervaart dagelijks dat structuur voor pluimveehouders een belangrijk aspect is. ‘Structuur is zichtbare kwaliteit!’

Richard kan het belang van een goede structuur van het legmeel perfect uitleggen. ‘Om het voer mooi homogeen bij de legkippen in de stal te krijgen is nog een hele opgave’. Als het legvoer een goede structuur heeft, ontmengt het minimaal tijdens het lossen en in de silo. Ook tijdens het voeren kunnen de hennen selectief voer uit de ketting pikken. Voor in de stal pikken ze dan de grovere delen eruit (maïs, granen). Achter in de stal krijgen ze dan voornamelijk de fijnere delen (kalk, eiwitten, premix). Als het voer een optimale deeltjesgrootte heeft, is de kans daarop kleiner. Structuur heeft ook zeker invloed op de opname per dier, per dag. Je kunt deze beïnvloeden met de grofheid van de walsing. ‘Door voer grover of fijner te maken kun je daarom de opname stimuleren of afremmen’, zegt Richard. ‘Af en toe doen we dat in samenspraak met de pluimveehouder ook wel eens.’

Opstart

De structuur van het voer speelt een extra grote rol bij de opstart van de hennen, zeg de eerste tien weken. Pluimveehouders zijn daar dan zeer kritisch op. ‘En terecht,’ zegt Richard. ‘De hennen moeten dan op gang komen. Ze moeten hun weg vinden in hun nieuwe stal, groeien en snel veel eieren produceren. Als ze een goede start maken is dat positief voor de rest van de legperiode. Structuur speelt een rol en daarom bieden wij vooral dan een optimale structuur.’

Als ze een goede start maken is dat positief voor de rest van de legperiode

Productmanager - Structuur is leidend

Een hen moet steeds optimaal presteren. Dit is het uitgangspunt van de productmanager die bij De Heus verantwoordelijk is voor het samenstellen van het voer. De kwaliteit van het voer is daarbij van groot belang. Zo heeft de ene koppel hennen meer eiwit nodig en de andere meer energie. De opbouw van eiwit en energie en de vetzuur- en aminozuurcombinaties komen daar nog bij.

Naast de inhoudelijke kwaliteit is structuur een belangrijk punt bij leghennenvoer. U voert als legpluimveehouder namelijk meel. Dit meel kan ontmengen. Om te zorgen dat het meel op uw bedrijf niet ontmengt en tot goede resultaten leidt, steekt De Heus veel energie in het ontwikkelen van voeders met de juiste structuur. De productmanager besteedt veel aandacht aan grofheid en andere fysieke eigenschappen van de grondstoffen. De grove en fijne deeltjes moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn om de goede balans in het voer te krijgen. Daarom is de productmanager heel precies met het selecteren van grondstoffen voor de legpluimveehouderrij en kiest hij ook nauwkeurig welke bewerkingen ze ondergaan.

Onderzoek

De productmanager wordt gesteund door het onderzoek dat wij voortdurend doen op onze proefbedrijven. Ook kan hij beschikken over ons laboratorium dat doorlopend de grondstoffen onderzoekt op voederwaarden als eiwit en energie. Ook achteraf wordt het voer gecontroleerd op onder andere ruw eiwit, calcium en fosfor. Via intern en extern onderzoek krijgt de productmanager veel informatie. De belangrijkste bron van informatie bent u. De Heus ontvangt talloze resultaten en ervaringen van pluimveehouders. Uw resultaten zijn de leidraad voor de productmanager in zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om de resultaten te verbeteren.

Centrale rol

De productmanager is een vakman bij uitstek en speelt een centrale rol in de productie van voeders. Hij ontvangt de wensen van pluimveehouders en combineert deze met interne kennis en kennis van buiten. Het resultaat is een voersamenstelling op maat. Belangrijk is ook de inbreng van collega’s die contact hebben met pluimveehouders of werken aan de productie van voeders. Zij samen vormen een team dat de legpluimveevoeders onder zijn hoede heeft. Iedereen werkt aan hetzelfde doel, namelijk een perfect product voor de pluimveehouder.

Iedereen werkt aan hetzelfde doel, namelijk een perfect product voor de pluimveehouder

Productie - Uitgebalanceerd voer

Bij maar weinig voederproducties wordt zo intensief gekeken naar de structuur als bij de vervaardiging van voeders voor leghennen. We willen graag dat de hennen voorin de stal hetzelfde voer krijgen als de dieren achterin. Dit kan met uitgebalanceerd voer. Daarom investeren we continu in moderne technieken om de kwaliteit van de structuur te verbeteren.

Om het hoogwaardige voer dat de productmanager samenstelt te produceren investeert De Heus continu in geavanceerde productiesystemen. Alle fabrieken die pluimveevoer produceren beschikken over geavanceerde walsensystemen die de gewenste deeltjesverhouding kunnen realiseren. De productiemanager krijgt exact aangegeven hoe de deeltjessamenstelling van het voer moet zijn. Het resultaat hiervan is meetbaar. Met speciale apparatuur wordt gecontroleerd dat de structuur van het eindproduct aan de eisen voldoet.

Strenge selectie grondstoffen

Het zal duidelijk zijn dat de grondstoffen een grote invloed hebben op de structuur. Wij zijn daarom zeer streng bij de selectie van grondstoffen voor leghennenvoer. Hierbij kijken we naar de uiterlijke kenmerken, bijvoorbeeld de grofheid. Er zijn meerdere partijen bij de selectie betrokken. Dit zijn onder andere medewerkers op de werkvloer, in het laboratorium en de inkopers. De productmanagers voeren daarbij de regie. Iedereen werkt samen om voeders te leveren met een uitgebalanceerde structuur.

Gerelateerde artikelen

Sjouke Hoekstra is een kritische pluimveehouder. Blindelings vertrouwen op apparatuur doet hij...

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.