Cups of automatische voersystemen? Besparen met romelko voor automatische voersystemen.

16 oktober 2018
-
3 minuten

Eén van de belangrijkste factoren bij de opfok van biggen is een goede voeropname. Nu het belang van een goede voeropname voor het spenen algemeen onderkend wordt, krijgt het automatisch bijvoeren van de jonge big tijdens de zoogperiode een vlucht. Er zijn momenteel meerdere voersystemen op de markt om dat te realiseren. Zo kan er via cups vloeibare melk gevoerd worden. Ook zijn er systemen waarmee vloeibaar voer kan worden gegeven tijdens de zoogperiode en in de nursery. Hoe werken deze systemen en waar moet je voor kiezen?

Cups

Met het cupssysteem kan de big vanaf 24 uur na geboorte melk worden aangeboden. Deze soor­ten kunstmelk hebben een aan­zienlijk prijskaartje. Er zijn daarom ook speciale vloeibare prestarters die via dit systeem gevoerd kunnen worden. Het voordeel van dit systeem is dat je niet meer met de gieter door de stal hoeft te gaan en de big 24 uur per dag, naast moeder­melk, ook toegang heeft tot kunstmelk. Hierdoor neemt het speengewicht van de biggen toe, vermindert de uitval voor het spenen en zijn er minder pleegzeugen nodig.

Te weinig voedingsvezels

Het nadeel van het systeem is dat de big, naast de vloeibare melk en de vloeibare prestarter, ook moet wennen aan speenvoer (leren verte­ren). Daardoor moet er toch handmatig voer in de voerkommen verstrekt worden. Indien dit onvoldoende plaatsvindt, is de totale voerop­name van het speenvoer voor het spenen vaak te krap waardoor de big te weinig voedingsvezels opneemt en onvoldoende leert plantaardige voedingsstoffen te verteren.

Automatische voersystemen

Met automatische voersystemen, zoals Nutrix+, Porcipulsator en Pigstart, kunnen de zogende biggen naast melk ook normale speen­voeders automatisch toegediend krijgen. Het zijn systemen die niet verstopt kunnen raken door voedingsvezels. Ze werken als een brijvoerautomaat en hebben per voer­bakje een voerventiel. Daarnaast zitten er sensoren in de voertroggen, waardoor overdosering niet mogelijk is en het aan­geboden voer vers blijft.

Sneller overschakelen op goedkoper groeivoer

Omdat de biggen bij deze voersystemen in de kraamstal al 800 gram voer opnemen en de big ook plantaardige grondstoffen heeft leren verteren door opname van circa 500 gram speenvoer, hebben ze nauwelijks last van een speendip. Het duurdere speenvoer kan dan ook direct na het spenen vervan­gen worden door een goedkopere variant. Hierdoor kunnen de voerkosten per big met minimaal € 0,70 omlaag. Door het vroeg leren eten en verteren zijn de biggen na het spenen bovendien gezonder en verbeteren de resultaten zowel in de biggenopfok als bij de vleesvarkens.

Specifiek voer noodzakelijk

Bij zowel de cups als de automatische voersystemen is het belangrijk dat het aangeboden voer niet uitzakt, zowel in de voerleiding als in het voerbakje. Bij veel reguliere speenvoeders gebeurt dat wel. Dit uitgezakte voer wordt dan minder goed opgenomen door biggen. Ook mag het voer niet te veel vet afscheiden. Hierdoor raken de leidingen namelijk verstopt en vervuilen ze.

Premium voer voor cups

In de gecertificeerde biggenvoer fabriek in Andel maakt De Heus specifieke premium voeders voor automatische voersystemen. Voor de cupssystemen is de Nursemilk en Nursemeel ontwikkeld. Deze voeders blij­ven zeer goed in de genoemde systemen. Deze voeders zijn niet alleen van zeer hoge kwaliteit, de biggen blijken ook enorm dol te zijn op de smaak van de melk en het meel.

Premium kruimelvoer voor automatische voersystemen

In de Nutrix+, de Porcipulsator­ en de Pigstartsystemen wordt ook gestart met Nursemilk of Nursemeel. De Nursemeel wordt speciaal voor deze systemen in kruimelvorm gemaakt, zodat de automa­tische dosering geen storingen geeft. Vanaf 15 dagen kan er overgeschakeld worden naar het speenvoer Stimulans 3 brij. Ook deze variant is speciaal gemaakt voor de voersystemen, zodat het voer smakelijk is en niet uitzakt in de voertroggen. Voersystemen kunnen dus zeker bijdra­gen aan het verbeteren van de voerop­name. Maar welk systeem je het best kunt gebruiken is afhankelijk van de situatie.

 

Voersystemen kunnen dus zeker bijdragen aan het verbeteren van de voeropname. Maar welk systeem u het best kunt gebruiken is afhankelijk van de situatie. Heeft u vragen hierover of wilt u eens sparren met een van onze biggenspecialisten, neem dan gerust contact met ons op. 

Of ervaar zelf het effect van premium precisie in u kraamstal en vraag het GRATIS proefpakket aan van 40 kilo premium voer