Zo ga je voorbereid de warme periode in

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

14 juli 2022
-
2 minuten

Met de juiste maatregelen kunnen langdurige gevolgen voorkomen worden. In 2021 viel het wat betreft warmteperiodes mee, maar de hittegolf van augustus 2020 staat bij veel melkveehouders nog goed in het geheugen. De ervaring leert dat je vaak te laat bent met het ingrijpen bij hittestress. Daarom is het goed om alvast vooruit te kijken naar wat je kunt doen als de warme periode zich aandient.

Minder eten is een natuurlijke reactie

Bij beginnende hittestress merk je vaak weinig aan je dieren. Maar bij oplopende temperaturen begint de ruwvoeropname al snel te dalen en vermindert de herkauwactiviteit. Fermentatie in de pens levert voor koeien namelijk veel warmte op. Door minder te gaan eten kan een koe deze warmteproductie zelf reduceren. Dit is een natuurlijke reactie van de koe. De verminderde opname zal echter snel zorgen voor een lichte dalen van productie en gehalten. Juist deze beginfase blijft vaak onopgemerkt. Het is goed te voorkomen door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. 

Let op deze signalen

Hoe groter de hittestress, hoe meer verschijnselen er zichtbaar worden. Je kunt het bijvoorbeeld zien aan het feit dat de dieren veel gaan staan, weinig voer opnemen en gaan hijgen. Door de verminderde voeropanme raakt de pens ontregeld en ondervindt de koe flinke hinder. Dit heeft effect op de productie, maar ook op de klauwgezondheid en vruchtbaarheid. De effecten kunnen dus nog weken tot maanden doorwerken op het bedrijf. Het loont daarom al snel om op tijd maatregelen te nemen om hittestress en de gevolgen daarvan te voorkomen.

image6hxn.png

Over de auteur

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

Arnee Korevaar is mede-auteur van dit artikel. Heb je nog vragen? Stuur een mail of bel via 06-11716429.