Vrieskou: (robot)melkers blijf alert!

18 januari 2016

Naar verwachting is de temperatuur ook de komende dagen nog rond het vriespunt. Bij deze vrieskou zijn er een aantal aandachtspunten om extra in de gaten te houden.

Uiteraard is het van belang om aandacht te schenken aan het vorstvrij houden van de robotruimte in verband met kans op bevriezing van de verschillende onderdelen van de robot. Daarnaast is het belangrijk om de activiteit van de koeien op de robot op peil te houden. Als gevolg van een lagere wateropname door (te) koud water, daalt vaak de voeropname en daardoor de melkproductie.

Zorg extra goed voor de voeropname door bijvoorbeeld voer vaker aan te schuiven en drinkwater zonodig te verwarmen waardoor de opname beter is en de kans op bevriezing van de waterleiding eveneens afneemt. Verder is het zaak om alert te zijn met het voeren van bevriezingsgevoelige producten zoals aardappelpersvezels. Als deze echt bevroren zijn moet u dit niet voeren omdat dit pensstoornissen kan veroorzaken. Let wel op dat u het rantsoen aanpast als u iets niet kan voeren. Uiteraard kunt u voor advies contact opnemen met uw rundvee-specialist.

Uiteraard gelden deze tips niet alleen voor robotmelkers! Ons advies; melkveehouder blijf alert!